Zdravstvene radionice u Rijeci

U organizaciji Udruge Procvat zdravlja iz Pule i u partnerstvu s Udrugom Više od života iz Rijeke i Kršćanske adventističke crkve Rijeka Centar u listopadu i studenom 2011. godine održan je program Čuvaj srce svoje u prostorijama Udruge Više od života u Rijeci. Četrdesetak polaznika, podijeljeno u četiri skupine, prošlo je kroz radionice na kojima su, uz praćenje predavanja, rješavali pismene testove i mjerili faktore rizika za srčane bolesti. 

Čuvaj svoje srce je preventivni program ranog otkrivanja hipertenzije, hiperkolesterolemije, hiperglikemije i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, uz edukaciju polaznika i stručno vođenje prema promjeni zdravstvenog ponašanja. Cilj programa je senzibilizacija polaznika u odnosu na najveći zdravstveni prioriteta razvijenog društva – kardiovaskularne bolesti, kao i upućivanje na važnost pravilnog načina življenja i prehrane u prevenciji bolesti te posljedično snižavanje pobolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Program su vodile Roberta Katačić, dr. med. i Gordana Radišić, VFT.

U subotu, 26. studenoga 2011. godine program je okrunjen završnom svečanošću održanom za polaznike programa i njihove goste. Na svečanosti je, uz dodjelu 39 diploma uspješnim polaznicima, upriličeno i predavanje dr. Roberte Katačić pod naslovom Odmor bez grižnje savjesti. Prikazani su i preliminarni rezultati programa: 25% polaznika ima povišenje krvnog tlaka, 71% povišene vrijednosti kolesterola u krvi, a 51% prekomjernu tjelesnu težinu.

Uz savjetovane promjene, 30% polaznika se počelo baviti tjelesnom aktivnošću, 33% ih je povećalo pijenje čiste vode; 17% polaznika je povećalo unos voća i povrća u prehrani, a 2 % ih je smanjilo unos namirnica bogatih zasićenim masnim kiselinama.

U sklopu projekta fizioterapeutkinja Gordana Radišić će do kraja ožujka 2012. godine održavati dva puta tjedno skupnu tjelovježbu u prostorijama Udruge Više od života. Na tjelovježbu se prijavilo 29 osoba. Velika većina njih u programu su nove osobe koje još nisu bile u programima Udruge.

Roberta Katačić, dr. med.

Leave a Comment