Zdravljem protiv kršćanstva

Živimo u društvu koje se smatra kršćanskim i koje njeguje i slavi blagdane rođenja i uskrsnuća Isusa Krista. Ponosni smo na svoje kršćanske korijene koji sežu daleko u prošlost i molimo Gospodina da nas blagoslovi kao pojedince, obitelji i društvo. Ali istodobno se našom kulturom šire ideje i pogledi na svijet, čovjeka i Boga koji su u suprotnosti s kršćanskim idealima. Mnogi ih kršćani upijaju i prihvaćaju u svakidašnjem životu ne shvaćajući da temelje takvih svjetonazora Biblija osuđuje kao neprihvatljive. Kada bi vam netko kao dobrom kršćaninu otvoreno ponudio da prihvatite taoističku, hinduističku ili budističku religiju i povjerujete u to da ne postoji Stvoritelj, već samo određena sila ili energija koja prožima sve živo i neživo, pa i vas same, i koju morate prepoznati kako bi vam bilo dobro u ovom životu (kao jednom u nizu reinkarnacija), što biste mu odgovorili? Ili kad biste se našli pred mogućnošću da prihvatite vjerske stavove koje su njegovali stari Babilonci ili Egipćani, koji su se svojevremeno svesrdno borili protiv čistoće, moralnosti i samih temelja kršćanske religije, biste li pristali na takvo što?


Iako bi većina odanih kršćana kojima njihova duhovnost i vjera doista nešto znače u životu spremno odbacila slične ponude, mnogi od njih ipak neprimjetno podliježu zamci prihvaćanja sličnih nekršćanskih stavova u želji da postanu ljepši, sretniji, smireniji i zdraviji.

Zdravlje je uistinu jedna od najvećih vrijednosti koje posjedujemo u ovom životu. Svatko u dubini svojega srca teži da mu bude dobro na tjelesnom, emocionalnom, psihičkom, duhovnom i socijalnom planu. “Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu.”

Kako postići takvo blagostanje? U našem modernom društvu postoji sklonost vjerovanju da zdravlje dobivamo zapakirano u tabletama, sirupima ili medicinskim tretmanima. Drugim riječima, mi često uopće ne razmišljamo o njemu sve dok ga ne izgubimo, a kada se to dogodi, tada tražimo bilo kakav lijek ili sredstvo koje bi na najbrži način riješilo našu bol. Uvjeravamo sami sebe kako su medicinske spoznaje i tehnologija gotovo svemoguće kada smo mi u pitanju i kako će naš liječnik uvijek pronaći pravi lijek. Takvo razumijevanje zdravlja usađuje se u naša vjerovanja vrlo rano u životu.

A onda, odjednom, dogodi nam se situacija u kojoj se moramo suočiti s činjenicom da je klasičan način liječenja, uz sva čuda koja čini, ipak ograničen. Ta bol u leđima koju osjećamo ne može se zauvijek riješiti fizikalnom terapijom; taj artritis, dijabetes, hipertenzija… traže  doživotnu terapiju. Taj rak, čiji je ishod tako neizvjestan… I što onda radimo? Umjesto da se kao dobri kršćani okrenemo našem Bogu u molitvi za unutarnje smirenje, vodstvo i pomoć i prirodnim lijekovima koje nam On nudi u obliku zdrave prehrane, tjelovježbe, čistog zraka i vode, blagodati sunčevih zraka, vremena za odmor i san, umjerenosti u dobrim stvarima i odricanja od onoga što je štetno – mi opet težimo za tretmanima, ovoga puta druge vrste, u obliku masaže, vježbe, meditacije, raznih rituala, sustava “ljekovitih” čajeva, napitaka. I što ih skuplje plaćamo, mislimo da moraju biti učinkovitiji.

Takvi stavovi, način razmišljanja i očekivanja modernog čovjeka vrlo su plodno tlo za bujanje i procvat različitih alternativnih metoda liječenja i očuvanja zdravlja. Na sve strane niču razni iscjelitelji i učitelji, grupe i centri, metode, kure i tretmani, uvjeravajući vas da oni imaju rješenje upravo za vaš
problem koji se klasičnim putem ne može u potpunosti riješiti. Njihov jedinstveni preparat, čija je formula starodrevna tajna, liječi sve što si poželjeti možete: artritis, multiplu sklerozu, rak…

Naravno, takvu ćete otopinu kristalića koji su pomno isprogramirani da upravo vas izliječe ili sok egzotičnog ploda koji raste samo na dalekom otoku i koji donosi dugovječnost, dobrano platiti i morat ćete ga primjenjivati u duljem vremenskom razdoblju.

Ili ćete biti podvrgnuti reiki liječenju od strane izučenog “majstora” koji često neće riješiti problem zbog kojeg ste mu se obratili, ali će potaknuti slobodan protok kozmičke energije kroz vaš organizam. Ta će se energija, onda, u svojoj mudrosti pobrinuti da se oslobodite drugih, mnogo većih problema koji su navodno bili duboko u vama iako ih vi niste bili svjesni.

Pa iako su često u igri šarlatanski poslovi u kojima se neki nemilosrdno bogate na račun tuđe nesreće, opasnost pribjegavanja većini alternativnih metoda ne svodi se samo na gubitak novca. Naime, može vam se vrlo lako dogoditi da uza svu potaknutu lažnu nadu ne budete izliječeni (i da zbog toga zakasnite na klasičnu terapiju), već da na taj način zakoračite u pojave koji se izravno protive biblijskim načelima.

Pokušat ćete riješiti svoju nesigurnost, napetost ili stres transcendentalnom meditacijom? Na taj ćete se način, mantrom koja će vam biti dodijeljena, utjecati hinduističkim bogovima ili duhovima za pomoć. Možda bi vam mogle pomoći vježbe joge? Svakako će vam biti preporučena naprednija razina produhovljenih vježbi čiji je krajnji cilj (iako vam to dugo vremena neće biti rečeno) da oraspoložite svojim aktivnostima hinduističke bogove i da iziđete iz lanca reinkarnacije. Kiropraktika bi mogla biti prava stvar za vas? Pristajete na tretman koji je nastao pod vodstvom medija jedne spiritističke seanse. Akupunktura ili homeopatija? Pokušat ćete uravnotežiti protok nemjerljive i objektivno nedokazive energije kroz vaše tijelo koja u svojoj biti negira postojanje Stvoritelja. Aromaterapija? Potražit ćete rješenje svojeg problema u eteričnim uljima i koncentriranim supstancijama u kojima se nalazi duša biljke u želji da vam pomognu.

Vrlo davno Isus Krist je izrekao poznate riječi: “Ja sam put, istina i život! Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.” U današnje vrijeme ovakva isključivost na prvi pogled zvuči nepopularno. Svaka osoba ima pravo na slobodnu volju, mogućnost vlastitog izbora i donošenje odluke o prihvaćanju bilo koje metode
liječenja. Svatko može izabrati svoje zanimanje, pa makar to bilo i iscjelitelj alternativnim metodama, i svaka je osoba vrijedna određenog poštovanja bez obzira na to čime se bavi, što misli i u što vjeruje. Isus to nikada nije nijekao, naprotiv. Međutim, svaki pojedinac također ima pravo znati što stoji u osnovi tretmana u koje se upušta i kako su oni češće više religiozne nego zdravstvene naravi. A ta se religioznost svodi na suptilne oblike mnogoboštva i idolopoklonstva koje je Biblija davno strogo osudila kao aktivnosti koje ne odobrava Bog, već ona druga, zla strana duhovnih bića.

Ispravno je razumijevanje kako briga oko vlastitog zdravlja ne može biti prepuštena samo i isključivo zdravstvenim djelatnicima i medicinskim tretmanima. Pomoć klasične medicine, i uz najveće napore, ne pruža savršenu zaštitu zdravlja. Najvećim dijelom sami smo odgovorni za njegovo očuvanje. Svatko od nas može koristiti prirodne lijekove koje je Stvoritelj velikodušno svima nama besplatno stavio na raspolaganje. Prihvatimo te Njegove značajne i vrijedne darove zahvalnog srca u zdravlju i u bolesti, oslonimo se na Njega u potpunosti i onda kad nam je najteže i nemojmo svoju potragu za boljim zdravljem usmjeriti prema metodama, tretmanima i učiteljima koji se u biti, ponekad možda i prikriveno, bore protiv Onoga koji je najveći Liječnik,
Pomoćnik, Prijatelj i Utješitelj!

dr. Roberta Katačić

(Znaci vremena 4/2004, Zagreb)

Leave a Comment