Upisi u akademsku 2024./2025. godinu

Izdvojeno 4. 06. 2024.

Dobar vođa je čudo! Dobar vođa vodi, usmjerava, promatra, prepoznaje potencijal i koristi ga, daje prostor za djelovanje drugima, ohrabruje, potiče, podučava, trenira i veseli se uspjehu onih koje vodi. Dobar vođe je blag, otvoren, strpljiv, optimističan, ali i čvrst, realan, principijelan i pouzdan. Dobar vođa je uvijek i dobar sluga te je stoga uvijek cijenjen, tražen i rado slijeđen, a naročito kada su okolnosti u društvu zahtjevne i izazovne.

U jednom takvom kriznom momentu u povijesti Izraela, Bog je obećao da će im dati ‘pastire po srcu svojemu’ koji će ih ‘napasati znanjem i razborom’ (Jer 3,15). Pastiri, vođe, koji imaju Božje odobravanje su sposobni prenijeti zajednici Božjih vjernih, a i širem svijetu jer je cijeli svijet Božji, znanje i razbor koji vodi u sretan i ispunjen sadašnji život, a konačno i u vječni.

No, odakle Bog izvlači takve čudesne vođe, gdje ih pronalazi, kako ih stvara?

Dobre vođe Bog ‘proizvodi’ kroz dugačak, zahtjevan i nimalo čudesan proces u koji je uključena cijela Njegova crkva. Crkva odgaja mlade ili ih prima kad dođu izvana, stvara uvjete u kojima se oni mogu oprobati u raznim korisnim aktivnostima duhovne, društvene i humanitarne prirode. U takvom dinamičnom ozračju, a pod Božjim nadzorom, se lakše prepoznaju sklonosti i talenti. Tu se jasnije zapažaju oni koji mogu proći kroz intenzivniju fazu obuke, kroz teološko obrazovanje, kako bi se još više osposobili i konačno posvetili službi vođa te tako služili Bogu na način što će služiti čovječanstvu. Kroz ovu fascinantnu spregu cijele Božje crkve, kroz jednostavne aktivnosti svakodnevnog djelovanja, Bog zapravo dovodi do krajnjeg čudesnog proizvoda – dobrog vođe.

I ovoga ljeta pozivamo sve mlade koji su bili uključeni u spomenuti proces, koji su prepoznali u duši želju i izazov da služe Bogu služeći čovječanstvu, koji su čuli i tihi Božji glas u srcu koji ih poziva u tom sjeru, da dođu na naše teološko učilište u Maruševcu i dodatno se osposobe za tu plemenitu misiju i postanu Božje čudo.

Prijemni razgovori za akademsku 2024./2025. godinu su 14. lipnja i 2. rujna u 14 sati. Čekamo vas!

Dekan ATVU-a
Radenko Džuver