Svaki cent je svet

Iskustva 16. 09. 2022.

Shyamaline oči su se raširile od iznenađenja dok je čitala rukom pisanu poruku iz omotnice s dvije novčane uputnice u vrijednosti od 110,52 dolara. Pismo je stiglo s istočne obale Sjedinjenih Američkih Država, a novčane uputnice upućene su Globalnoj misiji, prvoj crti Adventističke misije, čiji misionari osnivaju nove skupine vjernika na nedosegnutim područjima.

“Prilažem dar za Globalnu misiju kao pomoć ljudima kako bi saznali o Božjoj ljubavi”, stoji u pismu. “Volim Boga i pokušavam pomoći u širenju Radosne vijesti u svojem susjedstvu.”

Sljedeći dio bilješke iznenadio je Shyamalu, zaduženu za novčane darove u Globalnoj misiji. Spisateljica je objasnila da se donacija od oko stotinu eura sastoji od novčićâ koje je pronalazila na ulici. Kad se njezina staklenka s kovanicama napunila, unovčila ih je i poslala kao dar.

“Ovaj dar su novčići koje sam skupila za Isusa”, napisala je. “Nadam se da će nekome izmamiti osmijeh na licu dok dijelite Božju ljubav.”

Još jedno iznenađujuće pismo stiglo je u ured Globalne misije pri Generalnoj konferenciji nekoliko tjedana ranije. Pismo sa zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država nije sadržavalo nikakvu bilješku, ali je priloženi ček od 165 dolara govorio mnogo. Izdao ga je zatvor u ime zatvorenikâ. Budući da zatvorenici u zatvoru zarađuju do 55 dolara mjesečno, pojedini donator bi za takav dar morao raditi najmanje tri mjeseca. “I to nije bio njihov prvi dar”, rekla je Shyamala.

Treće pismo otvorila je Nimfa, koja sa Shyamalom vodi odjel za odnose s darivateljima u Globalnoj misiji. Pismo je stiglo od čovjeka koji je nekoliko dana ranije nazvao telefonom Globalnu misiju kako bi se raspitao jesu li primili donaciju dostavljenu na njihovu web stranicu. Nimfa je otkrila da je banka pozivatelja odbila transakciju. Kad je pozivatelj zatražio drugi način doniranja, predložila je ček ili bankovni prijenos. Ček od 70.000 dolara stigao je nekoliko dana kasnije. Donacija je bila prihod od prodaje dijela imovine. “Čovjek je obećao Bogu da će, ako se imanje proda, sve dati misiji”, rekla je Nimfa.

Svjedočanstva o vjernosti ljudi Božjoj misiji duboko su dirnula srca Shyamale, Nimfe i drugih koji rade u Globalnoj misiji. Bez obzira na to je li donacija jedan dolar — jedan je darivatelj godinama slao tri novčanice od jednog dolara svakog mjeseca — ili 70.000 dolara, svaki novčić ide za rad na prvoj liniji.

“Svaki cent koji dobijemo nije običan cent”, kaže Nimfa. “Kad primimo novčani dar, pogotovo kad saznamo kako je taj novac došao do nas ili zašto nam je poslan, podsjetimo se da je svaki cent svetinja. To je Gospodnji novac. Svaki cent je doprinos da se završi posao kako bi Isus mogao doći.”

Andrew McChesney

Leave a Comment