Špinat kao lijek

Apostol Ivan je u Otkrivenju pisao o stablu života: “A lišće stabla za zdravlje narodima.” Nije, dakako, govorio o lišću špinata. Sjetite se Popaja, odmetnutog mornara u starim crtanim filmovima. Od hrane mu je bila potrebna jedino snaga špinata, što je izazvalo sumnjivo oduševljenje milijuna roditelja odlučnih da svojim buntovnički nastrojenim klincima uvale to gorko zeleno lišće.

No – špinat kao iscjelitelj? Naroda? Dobro, pozabavimo se malo “macularnom degeneracijom”. I sljepoćom.

Macula lutea je majušna točka na mrežnici. No macula je više od “pjege”. Ona osigurava naš vid. Izgubite li je, gotovo ste slijepi. Neki stručnjaci smatraju da je degeneracija macule glavni uzročnik sljepoće u SAD-u. Kako starimo, macula degenerira, odnosno gubi dotok krvi. Vitalne stanice vida počinju odumirati, a prostor se ispunjava tkivom ožiljka. Posljedica: gubitak vida. Riječ je o gubitku središnjeg vida, pogleda na ono što je ispred nas. Još uvijek možete vidjeti oko sredine (periferni vid) i uživati u boji. No to je sve, i nije dovoljno, jer što više nastojite sumjeriti pogled na neki predmet – primjerice, djetetovo lice, cvijet ili otisnuta slova na stranici – to manje možete vidjeti. Svakako bolje nego crnilo. Ali ne mnogo bolje.

Oko osamdeset posto sedamdesetpetogodišnjaka najviše gubi nešto vida zbog macularne degeneracije. Tako nestaje zadovoljstvo gledanja videa, uživanja u fotografijama iz obiteljskog albuma, sposobnost da i dalje upravljate motornim vozilom.

 Pozabavimo se špinatom i razmotrimo možemo li uspostaviti kakvu vezu s predmetom o kojem govorimo. Stanice macule su bogate luteinom, žutim pigmentom koji je i dao naziv macula luteum, “žuta pjega”. Lutein je antioksidans kojim obiluje zeleno lisnato povrće. I, naravno, špinat. Antioksidansi su nesumnjivo zdravi. Općenito rečeno – što više to bolje.

Nedavno je dr. Stuart Richter nagovorio (uz dosta poteškoća, pretpostavljamo) četrnaest osoba koje su bile u ranom stadiju macularne degeneracije da tjedno pojedu četiri do sedam obroka špinata težine po 140 g. Svih četrnaestero je izvijestilo o boljem vidu, odnosno manjoj osjetljivosti na blještanje, manjoj iskrivljenosti, boljem noćnom vidu.

Zar vas ne iznenađuje spoznaja da špinat, zajedno s drugim zelenim lisnatim povrćem, ože ne samo spriječiti, nego čak i liječiti uzroke sljepoće? Milijuni će bit presretni. Dr. Richter priznaje da su njegovi klinički rezultati oskudni i preliminarni. Nada se da će svoje prve podatke potvrditi kliničkim ispitivanjem. Zašto u međuvremenu ne bismo svi uživali u zelenoj salati, zelju, brokuli, špinatu i svemu ostalom? Pristupačni su, nisu jako skupi i lijek su za čitav niz čovjekovih problema, uključujući oči.

Raymond O. West

Leave a Comment