SPC negoduje zbog papinog posjeta Stepinčevu grobu

PapaImajući u vidu radikalni zaokret u odnosu na donedavne nagovještaje iz vrha Srpske pravoslavne crkve da je poglavar Rimokatoličke crkve na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu prosvjedne note Papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca-blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru Papina posjeta Zagrebu 4. i 5.lipnja, pišu beogradske Vesti online.

No, u vrhu SPC ima i onih kojih drže kako ‘ne treba motriti na svaki Papin korak i da srpsku crkvu ne treba zanimati kome se sve Papa klanja dok god to ne čini zajedno s pravoslavcima’, ali će o mogućem upućivanju prosvjeda Vatikanu odlučiti Sveti arhijerejski sabor na zasjedanju koje počinje 16. svibnja u Beogradu.

‘Bez obzira što Papa u lipnju pohodi svoj kanonski teritorij, s diplomatskog gledišta nije sporno i ne bi bilo neobično da SPC, preko apostolske nuncijature u Beogradu, uputi pismo Svetoj stolici u kojem bi izrazila žaljenje i nezadovoljstvo Papinom posjetom Stepinčevom grobu, uz realnu opasku da to može dodatno opteretiti njihove međucrkvene odnose’, objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić dodajući kako ‘valja imati u vidu da SPC i Katolička crkva u Hrvatskoj do danas nisu razmotrile povijesna pitanja koja opterećuju odnose između vjernika i crkava, niti su hrvatski katolici kritički analizirali svoju poziciju za vrijeme nacističke Nezavisne države Hrvatske Drugom svjetskom ratu’.

‘Riječ kajanja je morala iz Katoličke crkve uslijediti odavno, dobrodošla bi i sada, ali da je uslijedila na vrijeme možda se unazad 20 godina moglo mnogo štošta izbjeći na tlu bivše SFRJ’, mudruje Živica Tucić. (Agencija VLM)

Dnevnik.hr

Leave a Comment