Smanjen rizik od srčanih bolesti u svega tri tjedna!

Zdravlje 30. 04. 2012.

Već nakon tri tjedna zdrave prehrane i svakodnevne tjelovježbe, može se znatno smanjiti opasnost od pojave srčanih bolesti, jer kretanje snižava krvni tlak i razinu kolesterola.

Jedanaest gojaznih muškaraca koji su odlučili tri tjedna jesti hranu siromašnu masnoćama, ali bogatu vlaknima, voćem i povrćem, nisu izgubili mnogo na tjelesnoj težini, ali su zato uspjeli sniziti krvni tlak. Muškarci su, uz zdravu prehranu, svakodnevno simulirali malo bržu šetnju. “Ovo je prvo istraživanje kojim je dokazano da ovakva vrsta prehrane i tjelovježbe vrlo brzo može smanjiti količinu oksidansa i sniziti krvni tlak te poboljšati stanje s obzirom na čimbenike koji utječu na pojavu kroničnih bolesti”, smatra voditelj istraživanja R. James Barnard, profesor fiziologije na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu.

Tijekom tri tjedna ispitanici su trošili manje od 10 posto kalorija iz masti, 15 do 20 posto kalorija dobivali su u obliku bjelančevina, a 70 do 75 posto kalorija iz integralnih žitarica, voća i povrća. Pritom su mogli jesti kruha, tjestenine, voća i povrća koliko god su željeli. Osim toga, ispitanici su svakodnevno 45 do 60 minuta hodali po pokretnoj traci.

Znanstvenici su na početku i na kraju pokusa ispitivali količinu kolesterola, glukoze i inzulina u krvi te krvni tlak i količinu dušičnog oksida. Nastojali su pronaći i takozvane slobodne radikale koji oštećuju stijenke žila i izazivaju bolesti srca. Dušični oksid opušta krvne žile i snižava krvni tlak, a veće količine dušičnog oksida mogu spriječiti začepljenje arterija. Kod sedmorice muškaraca koji su na početku ispitivanja imali visoki krvni tlak, nakon samo tri tjedna izmjeren je normalni tlak. Ispitanici su u prosjeku smanjili razinu kolesterola u krvi za 19 posto, snizili krvni tlak za 14 posto te smanjili količinu slobodnih radikala za 28 posto. Razina inzulina spuštena je za 46 posto, a razina glukoze za 7 posto.

Dr. Željko Ćorić

Leave a Comment