Slava Bogu na visini

Duhovnost 19. 12. 2020.

“Odjedanput se anđelu pridruži mnoštvo vojske nebeske koja je hvalila Boga: Slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima koje ljubi!” (Luka 2,13.14)

Pozivam vas, moja braćo i sestre, da učinite… da Božić bude na blagoslov i vama i drugima. Rođenje Isusa Krista proslavile su sve nebeske vojske. Božji anđeli, u obliku zvijezde, vodili su mudrace u njihovoj potrazi za Isusom. Oni su došli s darovima i skupocjenim prilozima u vidu tamjana i smirne, da bi iskazali svoje poštovanje mladome Kralju, najavljenom u proročanstvima. Slijedili su sjajne vjesnike sa sigurnošću i velikom radošću.

Anđeli… su se javili skromnim pastirima koji su na betlehemskim ravnicama napasali svoja stada. Prvo se pojavio jedan anđeo, odjeven u nebesku opremu; i pastiri su bili tako iznenađeni i uplašeni da su samo s neizrecivim divljenjem mogli gledati čudesnu slavu nebeskog posjetitelja. Gospodnji anđeo im je pristupio i rekao: “Ne
bojte se, jer vam, evo, donosim radosnu vijest o velikom veselju za sav narod: Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj — Krist, Gospodin.”

Njihove se oči još nisu ni privikle na sjajnu nazočnost jednoga anđela kad je, gle, cijela ravnica zablistala čudesnim sjajem mnoštva anđela koji su ispunili betlehemske ravnice. Anđeo je utišao strah pastira prije nego što je otvorio njihove oči da vide mnoštvo nebeske vojske kako složno slavi Boga i govori: “Slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima koje ljubi!”

I tada su uši smrtnika čule melodije Neba i nebeski zbor se, završivši svoju nezaboravnu himnu, povukao na Nebo. Svjetlost je izblijedjela i sjene noći ponovno su se spustile na brežuljke i ravnice Betlehema, ali u srcima pastira ostala je najsjajnija slika koju je ikada ugledalo oko smrtnika. Blagoslovljeno obećanje i uvjeravanje u dolazak Spasitelja svih ljudi na naš svijet, koje je njihova srca ispunilo radošću i veseljem, pomiješalo se s vjerom i čudesnom Božjom ljubavlju.

Oni koji ljube Boga trebaju biti duboko zainteresirani za mlade i za djecu. Njima Bog može otkriti svoju istinu i svoje spasenje. Isus djecu koja vjeruju u Njega naziva jaganjcima u svome stadu. On je posebno zainteresiran za djecu i voli ih na poseban način… Najdragocjeniji dar koji djeca mogu dati Isusu jest svježina njihovog djetinjstva.

Ellen G. White
(tekst je preuzet iz knjige Slični Kristu, 366. str.)