Sjajna zvijezda Danica

Duhovnost 21. 12. 2020.

Ja, Isus, poslah anđela svoga posvjedočiti ovo po crkvama. Ja sam korijen i izdanak Davidov, sjajna zvijezda Danica. (Otkrivenje 22,16)

Posljednja poruka Otkrivenja živo opisuje sjaj i čudesa novog skladnog svijeta koji će se pojaviti kad Krist stvori sve novo. U toj upečatljivoj pozadini Isus uvjerava svoj narod da je On “sjajna zvijezda Danica” novog edemskog svjetskog poretka. Ta sigurnost je naročito uvjerljiva pošto zvijezda Danica uvijek najsjajnije svijetli neposredno uoči zore.

Zvijezda Danica vjesnik je zore novog dana. Ona budi nadu, veliko iščekivanje i radost novog početka. Zvijezda Danica razgoni tamu noći i najavljuje veličanstveno svitanje. U zvijezdi Danici ima nečega što budi nadu nakon duge noći čekanja.

Kad se navršilo vrijeme (Galaćanima 4,4), Krist je došao kao dugoočekivani Mesija i Spasitelj svijeta. Mjesto Njegovog rođenja u Betlehemu obilježila je zvijezda vodilja. Njegov prvi dolazak bio je radosno ispunjenje dugoočekivanog mesijanskog proročanstva o “sjajnoj zvijezdi Danici.” Njegov je dolazak donio spasenje svima koji Ga vjeruju i prihvaćaju kao Gospodina.

Krist je sjajna zvijezda Danica koja sjaji usred moralne tame ovoga svijeta. On je svjetlost svijeta i svi koji Mu daju svoje srce u Njemu će naći mir, odmor i radost.

George W. Brown