Photo by Joshua Earle on Unsplash
Photo by Joshua Earle on Unsplash

Primiti mir

Duhovnost 8. 09. 2023.

Neposredno prije mojeg posjeta Jeruzalemu, nazvala me jedna klijentica da dogovori termin za promjenu svoje oporuke. Helena je bila dugogodišnja klijentica i bila je tiha, hladna i stroga. Život joj nije bio ugodan. Otac joj je bio zlostavljač, raspao joj se brak, i nakon toga se pomirila s ocem. Njezin je otac obećao da će joj u zamjenu za njezinu skrb ostaviti značajnu ostavštinu.

Obećanje nije održao, i na kraju života se okrenuo protiv nje, prekinuo je njihov odnos i prepolovio ono što joj je obećao dati. Potraživanja njezine braće i sestara na imanje dodatno su povećala bol i tjeskobu.

Pravna su pitanja bila riješena i optimistično sam mislio da će naš sastanak u ponedjeljak, kako bih joj mogao pomoći da konačno isplanira sretan život, isto tako proći. Taj optimizam se srušio kad je sa mnom podijelila svoju dijagnozu.

Primio sam upute i namjeravali smo se naći sljedećeg tjedna. U petak sam dobio poruku: Helena je završila u bolnici i očekivalo se da neće preživjeti vikend. Mogu li prisustvovati da potpiše svoju oporuku?

Ne, imao sam previše posla. Morao sam poslati člana našeg osoblja, koji se vratio s izvještajem kako je to bilo jako tužno iskustvo.

To mi je teško palo i, dok sam se sljedećeg dana odijevao za crkvu, iznenada sam pomislio: Zašto je ne bih otišao vidjeti? Helena se tako obradovala kad sam prišao njezinom krevetu i sjeo. Bilo je očito da je u velikoj nevolji, ali pružila je ruku, uhvatila me za moju i nije je puštala. Izvanredno ponašanje tako suzdržane žene. Gledanje smrti u lice tjera nas da se usredotočimo na ono što je stvarno važno. Razgovarali smo o njezinoj obitelji i životu.

Helena čak nije niti upoznala neke od svojih unuka, ali je sredila da dođu avionom kako bi ih mogla pozdraviti i oprostiti se od njih.

Bojala se da neće imati ni hrabrosti niti snage da to izdrži.

Osjećao sam se potaknut da se pomolim s njom.

“Helena, ne znam u što vjeruješ, ali želiš li da se molim s tobom?” upitao sam je.

Bilo je malo oklijevanja prije nego što me je još čvršće uhvatila za ruku i odgovorila:

“Moja je vjera mala, ali voljela bih da se moliš sa mnom.”

Osjetio sam val panike: Da se molim za ozdravljenje ili …?

Počeo sam se moliti. Zatražio sam da Helena dobije snagu i hrabrost da vidi svoje unuke, i odjednom sam bio nadahnut da zamolim da Helena dobije mir.

Helena je preživjela sljedeći tjedan i tako sam je ponovno mogao vidjeti točno tjedan dana kasnije.

Bila je vrlo slaba. Kad sam sjeo pokraj njezina kreveta, ispružila je ruku i uhvatila me za moju. Pitao sam je je li vidjela svoje unuke, a ona je klimnula i nasmiješila se. Osjetio sam da se bori da mi još nešto kaže. Ustao sam i sagnuo se da je bolje čujem: “Primila sam mir.”

Helena je umrla ubrzo nakon što sam otišao.

Kad sam kratko vrijeme nakon toga, u petak navečer ušao u Jeruzalem, čitao sam 14. poglavlje Evanđelja po Ivanu.

Uvijek sam se usmjeravao na početne retke: “Neka se ne uznemiruju srca vaša …”, ali te mi je večeri zračio redak 27: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem: ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se vaše srce ne uznemiruje i neka se ne boji.”

Nije nam zajamčeno da ćemo primiti dar iscjeljenja, ali uvijek možemo tražiti obećanje Isusova mira.

Stuart Tipple, odvjetnik koji pohađa crkvu Forresters Beach, Novi Južni Wales, Australija.

Leave a Comment