Photo by Emmanuel Phaeton on Unsplash
Photo by Emmanuel Phaeton on Unsplash

Prihvaćanje Riječi (2)

Iskustva 2. 12. 2022.

Eulalia Rashid ispunila je svoj cilj da pročita Bibliju od korica do korica na pacifičkom otoku Saipan u tri godine. Na temelju onoga što je pročitala, počela je svetkovati subotu i hraniti se biljnom hranom. Bila je alkoholičarka punih trideset i sedam godina, ali je rekla svojoj obitelji da joj je Isus oduzeo želju za pićem.

Imala je rak debelog crijeva, dijagnozu koja je postavljena prije nego što je počela čitati Bibliju. Zatim je oboljela od bolnog herpesa. Dvije su joj bolesti uzrokovale strašne patnje. Ali pozornost joj je bila negdje drugdje: nije razumjela zašto se osjećala kao da zapravo ne poznaje Isusa, iako je pročitala cijelu Bibliju. Usrdno se molila.

Iznenada ju je obuzela neobjašnjiva želja da nazove adventističku kliniku Saipan. “Žao mi je, ali ovo se ne tiče klinike”, rekla je Eulalia osobi koja se javila na telefon. “Moram razgovarati s nekim iz crkve. Pročitala sam cijelu Bibliju, ali sam još uvijek gladna i žedna.”

Ubrzo se na Eulalijinim vratima pojavio mladi pastor. Odmah su se sprijateljili. Eulalia se osjećala kao da poznaje pastora cijeli život i zajedno su počeli proučavati Bibliju. Uskoro je zatražila da se krsti.

Otprilike mjesec dana prije jesenskog krštenja 2019. godine, Eulalijina užasna bol je iznenada nestala. Liječnik je rekao Eulaliji da je herpes zoster neizlječiv i da će patiti mjesecima. Ali sada je bol nestala. Dodirnula je trbuh i osjetila da je još nešto drukčije. Ubrzo nakon toga liječnik je proglasio da je i rak crijeva nestao.

Danas je Eulalia misionarka svojim susjedima i obitelji od četvero djece i trinaestero unučadi na Saipanu. Ona se moli za njih dok njeguje svoj raskošni zeleni vrt, koji naziva svojim molitvenim vrtom. Plodove svojega rada dijeli susjedima. Jedna soba u njezinoj kući odvojena je kao mjesto bogoslužja za adventiste i prijatelje koji se okupljaju subotom navečer.

Eulalia ima šezdeset i šest godina, i nema sumnje da je psalmist bio u pravu kad je rekao: “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.” (Psalam 119,105)

Moja nada i poticaj drugim ljudima je: Slijedite Riječ!” govori ona. “Isus je Riječ. On je put u vječni život.”

Ovo misijsko iskustvo oslikava sljedeće sastavnice Strateškog plana Crkve adventista sedmog dana “Ja ću ići”: misijski cilj br. 1, “Ojačati adventističke ustanove u održavanju slobode, cjelovitog zdravlja i nade kroz Isusa, i obnoviti u ljudima Božju sliku”, te cilj duhovnog rasta br. 5, “Poučiti pojedince i obitelji životom ispunjenim Duhom.”

Pisac: Andrew McChesney

Leave a Comment