Predsjednik Wilson uputio poruku vjernicima u Hrvatskoj

Vijesti 15. 03. 2013.

Okrenimo se Bogu — Isus dolazi! 

U svojem pastoralnom putovanju po Europi, nakon Nizozemske i Poljske, predsjednik Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve Ted Wilson, sa suprugom Nancy, u srijedu 13. ožujka 2013. posjetio je Hrvatsku. U pratnji predsjednika Wilsona bio je blagajnik Transeuropske divizije Johann E. Johannsson sa suprugom Solveig Krusholm. Kratak ali sadržajan boravak u Zagrebu započeo je susretom s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Ivom Josipovićem u njegovom uredu na Pantovčaku, zajedno s domaćinima, predsjednikom Jadranske unije konferencija Brankom Bistrovićem i tajnikom Srećkom Kuburićem.

Nakon srdačnog prijama, predsjednik Wilson je u ime Kršćanske adventističke crkve, koja u svijetu ima više od sedamnaest milijuna odraslih vjernika u dvije stotine i deset zemalja svijeta, zahvalio predsjedniku Josipoviću na vjerskoj slobodi koju uživaju svi ljudi u Hrvatskoj. Posebno je zahvalio na sklopljenom ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Kršćanske adventističke crkve, koji omogućuje razumijevanje, slobodu savjesti i ispovijedanje određenih vjerovanja, poput svetkovanja subote. Također je izvijestio predsjednika Josipovića o cjelovitom djelovanju Kršćanske adventističke crkve u društvu na područjima zdravlja i prevencije bolesti, odgoja i obrazovanja, humanitarnog i društveno korisnog rada te duhovne skrbi.

Pri kraju razgovora predsjednik Wilson je pozvao predsjednika Josipovića da pri svom sljedećem boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, posjeti sjedište Kršćanske adventističke crkve za cijeli svijet u Silver Springu u Marylandu, što je predsjednik Josipović od srca prihvatio.

Nakon kraćeg razgledanja grada i svečane večere, u večernjim satima je upriličen susret s adventističkim vjernicima na svečanom bogoslužju u središnjoj zagrebačkoj crkvi na Prilazu Gjure Deželića 77. Vjernici iz Zagreba i okolice, zajedno s pastorima iz cijele Hrvatske, srdačno su dočekali predsjednika Wilsona i njegovu suprugu Nancy. Tome su pridonijeli i nekolicina mladih iz crkve s Prilaza koji su odjenuli hrvatske nošnje i time na živopisan način izrekli dobrodošlicu. Pozdravnu riječ uputio je predsjednik Jadranske unije konferencija Branko Bistrović, a svečano bogoslužje koje je vodio blagajnik Jadranske unije konferencija Nebojša Milovanović, započelo je pjesmama na slavu Bogu Gospel ansambla Agape i muškog zbora s Prilaza, što se Wilsonovima osobito svidjelo.

Predsjednik Wilson je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i slobodom koju adventisti uživaju u svojoj domovini te učinkovitom misijom u našoj zemlji, poglavito tiskanjem i dijeljenjem knjiga i časopisa u okviru projekta “Velika nada”, kojeg je Adventistička crkva pokrenula u cijelom svijetu. Spomenuo je i projekt propovijedanja u velikim gradovima svijeta i upitao nazočne: “Jeste li vi zabrinuti za ljude u velikim gradovima, i što činite za njihovo spasenje?”

U duhovnoj poruci koju je uputio navodeći trostruku anđeosku vijest iz Otkrivenja, predsjednik Wilson se dotaknuo najvažnijih točaka našeg vjerovanja. Slavio je Isusa Krista kao našeg jedinog Posrednika koji nam omogućuje spasenje, opravdanje i posvećenje, te Svetoga Duha koji djeluje na naša srca i najavljuje nam dan Suda. Pozvao je sve, posebno mlade da se, unatoč raširenom utjecaju evolucionizma, drže biblijske objave o doslovnom šestodnevnom stvaranju svijeta. Spomenuo je kako Biblija ne podržava istospolne brakove, i posebno je naznačio kako će svetkovanje subote u posljednje vrijeme biti predmetom sukoba. Sve nazočne ohrabrio je riječima: “Stojte i ne bojte se budućnosti! Bog ima plan.” I dodao: “Molimo se, proučavajmo Božju riječ i okrenimo se od svojih životnih putova, a okrenimo se Bogu!” Podsjetio nas je zatim na veličanstven opis dolaska Isusa Krista i rekao: “Isus dolazi, budimo spremni i podijelimo ovu vijest sa svijetom!” Predsjednik Wilson pozvao je sve nazočne da se u malim skupinama od po dvije osobe pomole Bogu, nakon čega je uputio završnu molitvu u kojoj je zatražio poseban blagoslov od Boga za vjernike, pastore i Božje djelo, kao i za vlasti, mir i slobodu u Hrvatskoj.

Na kraju je domaćin, pastor Branko Bistrović, uz pomoć mladih odjevenih u šestinsku  narodnu nošnju uručio gostima prigodne poklone, kravatu iz Hrvatske — domovine kravate i monografiju o Hrvatskoj, a gosti su se nastavili družiti s vjernicima u srdačnim razgovorima. Sutradan su nastavili svoje pastoralno putovanje u Srbiju i Mađarsku.

Ovaj važan događaj zabilježili su i hrvatski elektronski mediji, koji su s predsjednicima Wilsonom i Bistrovićem načinili kratak intervju. Prilog o tome emitirat će se u četvrtak 14. 3. u 18. sati na prvom programu Hrvatskog radija u emisiji Religijski forum, i u subotu 16. 3. u 13.20 sati na prvom programu Hrvatske televizije u emisiji Duhovni izazovi.

Darko Kovačević