Počinje Jadranska turneja - 30 godina Gospel ansambla Agape

Glazba 27. 09. 2013.

Duhovna glazba, atraktivni gosti, humanitarne akcije i evanđeoska poruka na koncertima Jadranske turneje u povodu 30 godina Gospel ansambla Agape.

Prvi u nizu koncerata Jadranske turneje u povodu 30 godina Gospel ansambla Agape je koncert u Zadru u subotu, 28. rujna 2013. u 19 sati u Zadarskom Sveučilištu na rivi, Mihovila Pavlinića bb. Koncert je humanitarne prirode za štićenike Doma za djecu i mladež u Zadru u organizaciji Adventističke i Baptističke crkve. Na koncertu će se skupljati dobrovoljni prilozi koji će se iskoristiti za nabavu računala za štićenike doma. Osim ansambla Agape na koncertu će nastupiti kao gosti, baptistička skupina Svjetionik i katolička skupina Apostoli krvi Isusove.

Drugi koncert u ovom nizu održat će se u Splitu u nedjelju, 29. rujna u 19 sati u Domu HV na Poljudskom šetalištu 1 u organizaciji udruge „Bolji Život“ adventističke crkve iz Splita. Koncert će također biti humanitarne prirode u korist djece na Dječjem odjelu onkologije Splitske bolnice i u korist siromašnih obitelji u programu socijalne skrbi grada Splita. Gosti koncerta biti će popularne dalmatinske klape Cambi i Elektrodalmacija koje su se rado odazvale sudjelovati na ovom humanitarnom koncertu.

Velik dio svoga djelovanja Gospel ansambl Agape je posvetio humanitarnim koncertima pa je tako osmislio i ovu slavljeničku, Jadransku turneju nakon velikog rođendanskog koncerta koji je održan u suradnji s gostujućim tamburaškim orkestrom „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca kojeg vodi bas gitarista pratećeg benda ansambla Agape, Boris Novak. Koncert je održan pred oko tisuću i dvjesto ljudi u subotu 21. rujna 2013. u velikoj dvorani Srednje škole i Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu kraj Varaždina.

Jadranskom turnejom ansambl želi s gostima, prijateljima i ljubiteljima duhovne, klapske i zborske glazbe, obilježiti 30 godina neprestanog djelovanja. Nakon koncerata u Zadru i Splitu, turneja se nastavlja koncertima u Puli i Rijeci. Repertoare koncerata sačinjavat će izabrani hitovi gospela i crnačkih duhovnih pjesama koje je ansambl Agape izvodio tijekom svog dugogodišnjeg rada. Izvest će ih današnja postava ovog jedinstvenog ansambla uz prateći bend. Na programu će biti i brojne atraktivne a cappella pjesme koje je ansambl Agape izvodio proljetos u drugoj sezoni popularnog televizijskog glazbenog serijala „Do posljednjeg zbora“.

Gospel ansambl AGAPE iz Zagreba njeguje i promiče duhovnu glazbu. Sastav je osnovan 1983. godine i djeluje neprestano sve do danas, uz izmjene i dopune pjevača. Članovi ove skupine dobrog su glazbenog obrazovanja, a njihov rad u sastavu amaterskog je karaktera ali profesionalne razine. Iza njih je oko četiristo koncerata, stotine pojedinačnih nastupa, mnogo zadovoljnih slušatelja i pohvalnih novinskih osvrta. Održali su mnoštvo humanitarnih koncerata u korist udruga, ustanova i pojedinaca. U više navrata gostovali su u raznim gradovima Njemačke, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Ansambl Agape je velikim koncertom u Lisinskom 2008. godine obilježio 25. obljetnicu djelovanja uz Revijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Zdravka Šljivca i gostovanja poznatih estradnih zvijezda te prijenos na HRT-u uz brojne reprize tog koncerta. Agape je sudjelovao u više velikih glazbenih projekata Hrvatske televizije kao što su: BelCante, s opernim pjevačicama Martinom Tomčić i Sandrom Bagarić, koncert Akija Rahimovskog s gostima na stadionu ATP turnira u Umagu, gala koncert Jacquesa Houdeka u Lisinskom, koncert u povodu 20 godina djelovanja Borisa Novkovića u Lisinskom, rođendanski koncert ženske skupine Divas uz orkestar HRT-a u HNK-u u Zagrebu, obilježavanje 60. obljetnice UN-a u HNK-u u suradnji s opernim pjevačem Ivicom Čikešom iz Splita te brojnim drugim nastupima i suradnjama s hrvatskim glazbenicima. Svojim zapaženim a cappella izvedbama obilježili su i TV show „Do posljednjeg zbora“ u drugoj sezoni te dospjeli u finalne emisije pjevajući zajedno i s Oliverom Dragojevićem.

Snimili su sedam albuma. Repertoar skupine vrlo je bogat: klasični i suvremeni gospel, crnačke duhovne pjesme, country gospel, jazz i blues gospel, božićne pjesme, skladbe naših suvremenika i vlastite skladbe. Posebno njeguju popularno a cappella pjevanje uz vocal percussion i bogatu harmoniju.

Gospel je engleska riječ za Evanđelje, a ujedno i naziv osobite glazbene vrste koja je u zadnje vrijeme sve popularnija i kod nas u Hrvatskoj a ansambl Agape je pjeva još od 1983. godine. Članovi ansambla Agape nisu samo izvođači ove posebne vrste duhovne glazbe i svih njenih izražaja, već vjeruju i prihvaćaju ono o čemu pjevaju. Vjernici su Kršćanske adventističke crkve. Agape je riječ grčkoga podrijetla upotrijebljena u izvornom tekstu Biblije, a označava Božju ljubav prema čovjeku.

Darko Kovačević