Negativna strana hodanja za Isusom

“Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije vas! Kad biste pripadali svijetu, svijet bi ljubio svoje. Budući da ne pripadate svijetu — ja vas izabrah od svijeta — zato vas svijet mrzi. Sjetite se riječi koju vam rekoh: ‘Nije sluga veći od svoga gospodara!’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti. Ako su moju riječ držali, i vašu će držati. Ali ovo će sve protiv vas činiti zbog mog imena, jer ne poznaju onoga koji me poslao.” (Ivan 15,18-21)

Kada biste čuli pojedine ljude kako govore, pomislili biste da je kršćanstvo poput spokojnog hoda kroz vrt prepun ruža u proljetno jutro. Ako volite Isusa, sve će biti dobro. Ako imate nevolje, tvrde neki, to je zato što ne živite ispravno ili što vašem srcu nedostaje vjera i ljubav. A pojedini govornici čak izjavljuju da ćete ako ste povezani s Isusom biti blagoslovljeni obiljem i bogatstvom. Samo se povežite s Njim i osvojit ćete jackpot. Ima ljudi koji njeguju pozitivne misli i tvrde da će im sila pozitivnog razmišljanja donijeti nezamislive blagoslove.

Isus nije pripadao toj kategoriji. Znao je da se kreće prema križu. I da neće umrijeti zato što Mu nedostaje vjera, već zato što je ima. Njegova nevolja nije bila posljedica što nije živio u skladu s Božjom voljom, već zato što ju je slijedio.

Isus je znao još nešto: da će Njegovi učenici poći istom stazom. Gotovo svi od prvobitne dvanaestorice doživjet će nasilnu smrt zbog svoje vjere. Ivan će biti iznimka. Ali to što nije stradao mučeničkom smrću, ne znači da je izbjegao progonstvo. Prema predaji bio je bačen u kotao kipućeg ulja zbog svoje vjernosti Evanđelju.

I prije nego što je nastupilo izvanjsko nasilje, učenici su se suočili s nesnošljivošću, bili su odbacivani od strane onih kojima su pokušavali uputiti evanđeosku poruku i obilježeni kao izazivači nevolja u narodu.

Kao što su učenici učili iz Kristovog iskustva, tako mi možemo učiti od njih. U neprestanoj duhovnoj borbi u svijetu izgubljenom u grijehu, oni koji se zauzimaju za Kristova načela moraju odbaciti načela sebičnosti i veličanja sebe. A to će izazivati sukobe s nevjernicima i dovesti do odbacivanja, pa čak i progonstva.

Radosna je vijest da kada stanemo na Isusovu stranu, On će stati na našu. Nikada se sami ne suočavamo sa životnim kušnjama.

 

Preporučujemo:

Leave a Comment