Naša posljednja svađa

Brak i obitelj 14. 07. 2011.

Nedugo nakon što smo se vjenčali, Sue i ja smo se posvađali. Nasreću, ono što je moglo uništiti naš brak, završilo je tako da ga je ojačalo.

Spremali smo se nazočiti sastanku u crkvi, kojem smo se već duže vrijeme radovali. Napunio sam kadu vodom i otišao u spavaću sobu uzeti čistu odjeću. Za to vrijeme moja zgodna mala žena odlučila je našaliti se sa mnom. Ušla je u kupaonicu, zaključala vrata i okupala se u vodi koju sam ja pripremio.

Kad je završila s kupanjem, otišla je u spavaću sobu odjenuti se, a ja sam otišao u kupaonicu. Na svoje iznenađenje ustanovio sam da Sue nije ispustila vodu u kojoj se okupala. Rekao sam joj, budući da se okupala u mojoj vodi, ispusti vodu i nadomjesti je svježom za mene. Sue je bila raspoložena za igru. Smijuljila se i rekla:
“Uh, pa nisam bila tako prljava. Okupaj se u mojoj vodi.”

U njezinoj primjedbi nisam vidio šalu, pa sam grubim, zapovjednim glasom rekao: “Ne dolazi u obzir. A sad lijepo idi i pripremi mi čistu vodu.”

Sue mi je uputila svoj najljepši osmijeh i zadirkujući rekla: “Ma stvarno nisam bila jako prljava. Idi, okupaj se u mojoj vodi.”

Ne misleći joj stvarno prijetiti, rekao sam: “Ako ne odeš i ne pripremiš mi čistu vodu, bacit ću te odjevenu u kadu.”

Osmijeh joj je nestao s lica kad je rekla: “Ne bi se usudio to učiniti… zar ne?” Smatrajući da me izaziva, odgovorio sam potvrdno tako da je to sad stvarno preraslo u prijetnju: “Ako mi ne pripremiš čistu vodu, bacit ću te u kadu ovako odjevenu.”

šokirana, Sue je povišenim glasom rekla: “Ne bi se usudio to učiniti!”

“Ne šalim se”, viknuo sam i krenuo prema njoj, podigao je i ponio u kupaonicu.

Dok sam je držao nad kadom, pomislio sam: “Volim tu dragu ženicu i stvarno je ne želim spustiti u kadu.” Tražeći izlaz, a da sačuvam svoj ponos, još jednom sam je upitao hoće li mi pripremiti čistu vodu za kupanje.

Ona me pogledala ravno u oči i rekla glasom koji mi se činio prkosnim: “Ne dolazi u obzir.”

I tad sam zbilja glupo postupio. Spustio sam je onako odjevenu u kadu.

Sue je izišla mokra i ljuta.

A onda sam rekao stvari koje nisam trebao reći i Sue se povukla u sebe. Nije sa mnom razgovarala četiri dana. Nije ni kuhala ni pospremala. Moja sebičnost i razdražljivost gotovo su upropastili naš brak.

Ovaj se incident dogodio prije više od trideset pet godina. Bila je to naša posljednja svađa. Odlučili smo više ne raspravljati.

Nemojte me pogrešno shvatiti. Naša se mišljenja ponekad razlikuju, ali se oko njih ne prepiremo. Naučili smo bolji način postupanja. Naučili smo da moramo popuštati, biti pažljivi, strpljivi, ljubazni i blagi jedno prema drugome. Također smo naučili tražiti kompromis. Mi se toliko volimo da ne želimo povrijediti jedno drugo. Zbog toga se svladavamo i kažemo samo ono što će pomoći u izgradnji samopoštovanja. Naučili smo da bračni parovi mogu izbjeći svađe:

  • ako se dovoljno vole da se žrtvuju jedno za drugo,
  • ako nauče mirno porazgovarati o razlikama (ne vičite!),
  • ako nauče biti nesebični (ne morate uvijek vi biti u pravu niti stvari moraju biti onakve kakvim ste ih vi zamislili),
  • ako molite Boga za pomoć (mi smo molili i On nam je pomogao).

Trideset pet godina bez prepirke i svađe. Fantastičan način da se živi!


Joe Seay

(Znaci vremena 3/2001, Zagreb)

Leave a Comment