Mladi adventisti iz Novog Sada u posjetu Zagrebu

U posjet mladima adventističke crkve Zagreb 1, na Prilazu Gjure Deželića 77, došla je mladež novosadske crkve 1 i Adventističke gimnazije “Živorad Janković” iz Novog Sada, u petak, 21. listopada 2011. godine. Dugo planiran posjet zapravo je bio uzvratni posjet mladima iz Zagreba koji su prije tri godine gostovali u Novom Sadu. Iako se sam doček vojvođanskih gostiju odužio iz opravdanih (prometnih) razloga, domaćini — stariji i mlađi Zagrepčani — svojom su strpljivošću i gostoljubivošću pokazali bratski i sestrinski duh kakav se gaji u adventističkim zajednicama diljem svijeta. 

U posjet Zagrebu došlo je pedesetak mladih iz Novog Sada i okolice. Smješteni su kod vjernika mjesne crkve Zagreb 1 te su tako imali priliku bolje upoznati svoje domaćine i dijelove grada gdje oni žive. Zanimljivo je da većina njih nikada prije nije bila u Zagrebu, pa je tako ovaj susret za njih i nas bio povijesni.

Subotnja bogoslužja prijepodne i poslijepodne organizirali su gosti. Uz obilje pjesme, ohrabrujućih riječi i iskustava, panel raspravu i zajedničke nastupe ujedinjenog zbora obiju crkava te mladih iz ostalih zagrebačkih crkava — vrijeme nam je prebrzo prolazilo. Iz Božje riječi poslužili su nam pastor Željko Begić, glavni pastor novosadske crkve, zajedno sa svojim pomoćnicima, pastorima-pripravnicima Dejanom Vučetićem i Jonatanom Čanjijem, te ravnatelj Adventističke gimnazije pastor i profesor Božidar Lazić.

Domaćini su se pobrinuli za zajednički ručak i večeru te ostale obroke po domovima. Uz snažne poruke s duhovnog stola možemo reći da smo proveli nezaboravne trenutke. U subotu uvečer upriličili smo veselicu i druženje mladih, gdje su se mogli međusobno pobliže upoznati i pokazati svoje talente i kreativnost.

U nedjelju prijepodne gosti i domaćini pošli su u zajedničku šetnju starom jezgrom grada Zagreba, uz stručno vodstvo Ivana Jagića, vjernika crkve s Prilaza i zaljubljenika u Zagreb i njegove starine i ljepote. Susret smo završili zajedničkim ručkom, dugim rastankom i pozdravljanjem pred autobusom, kad su u našim mislima odjekivale riječi duhovne himne “Srest ćemo se tamo na oblaku slave” — ako ne i prije u Novom Sadu ili Zagrebu. Ovaj susret obilježio je duh iskrenog kršćanskog zajedništva, proslavljanja Boga i stvaranja trajnih prijateljstava za svu vječnost.

Neven Klačmer

Leave a Comment