Kako prestati pušiti

Zdravlje 31. 05. 2012.

Bez obzira koliko razlozi protiv pušenja bili uvjerljivi, Vama nisu dovoljne samo činjenice i statistički podaci, već program koji će Vam pomoći da prestanete pušiti. Teško je prekinuti s pušenjem, i uspjet ćete jedino ukoliko se budete strogo pridržavali deset pravila što Vam ih predlažemo. Vi prekidate naviku i počinjete novi način življenja. Bit će Vam potrebna sva snaga volje koju imate, a svaki novi dan ojačat će Vašu odlučnost.

Najteža su prva tri dana, a pri kraju pet dana većina osoba osjećat će kako se žudnja za cigaretom smanjila ili nestala. Ako izdržite desetak dana — uspjeli ste!

Kažite samome sebi: “Opredijelio sam se da ne pušim!” Vi to možete odlučiti svakoga dana iznova, a pet dana nije predugo. Započnite to sada!

1. Ovo je vrijeme da doista uživate u raskoši. Priuštite si tople kupke dva do tri puta na dan po 15 do 20 minuta. Samo se opustite! Ako pomislite da ne možete više izdržati bez cigarete, vratite se nazad u kadu, ili pod tuš. Teško je, naime, pušiti pod tušem.

2. Popijte 6 do 8 čaša vode između obrokâ. Zapisujte, ako je potrebno. Što više tekućine pijete, brže ćete isprati nikotin iz tijela. Nemojte trošiti nikakva alkoholna pića, pivo ili vino.

3. Odmarajte se dovoljno tijekom ovih pet dana, jedite redovito i odredite sat polaska na spavanje. Osam sati spavanja neće Vam naškoditi. Nemojte odlaziti u klubove ili kafiće. Trudite se sačuvati smirenost.

4. Poslije svakog obroka izađite napolje, hodajte i duboko dišite 15 minuta do pola sata. Nemojte sjedati u omiljenu fotelju nakon jela. Ovo je vrijeme kad ćete najviše poželjeti pušiti. Prošetajte se! Fotelja, zavjese, odjeća i sve u stanu prožeto je duhanom. Udaljite se od toga!

5. Nemojte piti alkohol, ruski čaj, kavu ili cola-napitke. Pokušajte izbjeći sve sedative ili stimulanse, kako bi Vaša odluka ostala nepokolebljivom. Mlijeko je piće za ovo vrijeme, a osim svježeg preporuča se i kiselo.

6. Tijekom ovih pet dana izbjegavajte ribu, perad i drugu mesnu hranu. Klonite se bogatih umaka, pržene hrane, teških začina i deserta. Slatkiše, torte i sladolede odložite za neko vrijeme. Ljudi najviše puše uz jako začinjenu hranu. Vrlo je teško ostaviti pušenje uz mnogo mesa i bogate hrane.

7. U vrijeme obroka jedite koliko god želite: voća, žitarica, povrća i orašastih plodova. Jedite mnogo svježega voća; evo Vam napokon prilike da budete “samo na voću”! Najbolje je jesti voće za jedan obrok, a povrće za drugi. Ne jedite ništa između obrokâ, a ako baš morate, radije uzmite gumu za žvakanje bez šećera.

8. Zbog dodatne količine vitamina — posebno iz skupine B, koji pomažu živcima nakon prestanka unošenja nikotina — uzimajte u svakom obroku crni kruh ili graham. Žlica-dvije sušenog pivskog kvasca dnevno drugi je dobar izvor vitamina B i bjelančavina. Možete ga piti s mlijekom ili sokom od rajčice. Koncentrirani kvasac u obliku vrućeg napitka također može koristiti. Liječnik Vam može dati i vitaminske kapsule.

9. U odvikavanju od pušenja mogu Vam pomoći lijekovi i druga sredstva. Sintetizirani su lijekovi koji izazivaju odbojnost prema pušenju, primjerice biljne kapsule eko-nik. Kao pomoćna sredstva u odvikavanju od pušenja uporabljuju se i žvakače gume koje sadrže nikotin, a u novije vrijeme i flasteri s nikotinom, pomoću kojih se uspješno smanjuju apstinencijski simptomi. Dogovorite se s liječnikom o uporabi ovih sredstava.

10. Najvažnije u cijelom ovom programu jest tražiti Boga da Vam pomogne. Ako se niste nikada prije molili, sad je vrijeme da to učinite. Sve što trebate činiti jest da poslušate Božji savjet: “Tražite i dat će vam se.” Nebo će pomoći svakome tko je ozbiljno zainteresiran da prestane upotrebljavati duhan. Stavite svoju volju na Božju stranu i bit ćete nesavladivi! Uz Boga kao pomoćnika nikad nećete doživjeti neuspjeh.

Zbog jakih apstinencijskih simptoma koji se kod nekih javljaju nakon prekida pušenja, ovaj program predviđa dodatno unošenje vitamina i minerelnih tvari u organizam, kao i izbjegavanje nadražujućih sredstava.

Ako Vas prvih nekoliko dana obuzme neodoljiva želja za cigaretom, kažite samome sebi: “Opredijelio sam se da ne pušim!” Popijte potom čašu vode, počnite duboko disati i tražite božansku pomoć. Osjetit ćete kako se za nekoliko minuta želja za pušenjem počinje povlačiti. Uspjeli ste prebroditi krizu. Ova razdoblja jakih žudnja postupno će se smanjivati. Vi možete uspjeti!

Možda mislite kako nije potrebno slijediti sva ova pravila. Ipak, ako želite lakše pobijediti naviku, držite ih se čvrsto. Slijedite svoj dnevni raspored i osjećat ćete se bolje. Steći ćete osjećaj zadovoljstva. Uz to, moći ćete pogledati svijet ravno u oči; stoga što Vi, a ne otrovni gospodar nikotin, upravljate svojim životom.

Dr. J. Wayne McFarland

autor Petodnevnog plana odvikavanja od pušenja