Jesenski sabor u Osijeku

U subotu, 3. prosinca 2011. godine, održan je u Osijeku jesenski sabor Osječko-baranjskog okruga. Neočekivano sunčano i toplo vrijeme za ovo doba godine doprinijelo je da osječka crkva nakon dugo vremena bude tijesna za sve pristigle goste iz bliza i daleka. 

Program slavljenja započeo je zajedničkim pjevanjem cijele crkve prije deset sati, a službeni dio sabora odvijao se pod geslom “Ja i moj dom”. Duhovnu poruku o oživljavanju obiteljskih bogoslužja i postizanje duhovne obnove u našim domovima uputili su pastori Bobo S. Marčeta, tajnik za djecu, mladež i izviđače, te Srećko Kuburić, tajnik Jadranske unije konferencija. Program sabora započeo je blokom pjesama najljepših i najvažnijih članova subotnje škole — naše djece, koji su svojim nastupom proslavili Boga i razveselili sve nazočne.

Svoj doprinos saborskom ugođaju dali su svojim nastupima domaći vokalno instrumentalni izvođači i instrumentalni sastav iz Vinkovaca. Nakon bogoslužja domaćini su svim prisutnima ponudili velik izbor raznolikih ukusnih vegeterijanskih specijaliteta u još nedovršenim prostorijama crkvenog potkrovlja. Nakon okrepe duha i tijela neki su pošli u ugodnu šetnju osječkim parkovima sve do Drave, a neki su ostali u opuštenom razgovoru i druženju u crkvenim prostorijama. U polusatnom terminu bilo je prilike za postavljanje pitanja i konstruktivni razgovor s gostima iz uprave.

Poslijepodnevno bogoslužje bilo je jako dobro posjećeno, bogato duhovnom porukom i sudjelovanjem glazbenih izvođača koji su nam svojim glasom ili instrumentima dočarali ozračje Neba — dva vokalna sastava iz Osijeka, kantautor Pavle Škulac, instrumentalni trio — glasovir, mandolina i flauta te recitacije sestre Zorice Panić.

Kad je uz pjesmu završila subota, nastupio je poseban trenutak za mladež: svečano otvorenje njihove prostorije za druženje. Naime, ovaj dugogodišnji san mnogih osječkih naraštaja mladih doživio je konačno svoje ostvarenje. Na inicijativu i uz podršku novog pastora Staniše Margarića te uz financijsku potporu konferencije, osječke crkve i svih crkava u okrugu, mladi su obnovili, uredili i opremili tavanski prostor dvorišne zgrade. Bio je to doista “šećer na kraju” ove prelijepe saborske subote, a nasmiješena i razdragana lica četrdesetak mladih koji su ostali u druženju i društvenim igrama u novom prostoru, najbolji  su dokaz u prilog tomu.

Gordana Balašević

Leave a Comment