Jesenji sabor u Rijeci

Jesenji sabor riječkog crkvenog okruga održan je u subotu, 29. listopada 2011. u crkvi Rijeka, u Gajevoj 5, gdje su se okupili i vjernici crkve Rijeka Centar, Delnice i Dramalj. Posebni gosti sabora su bili predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve Zlatko Musija, te tajnik nakladničke kuće “Znaci vremena” Mario Šijan.

Geslo sabora bilo je “Ja i moj dom”, i rad sabora je bio usko povezan s programima oživljavanja duhovnog života, a posebno s “Projektom oikos”, redovitim tjednim proučavanjem i druženjem uz Božju riječ u domovima vjernika.

U jutarnjem programu sabora predstavljeni su rezultati i planovi aktivnosti misijskih odjela crkvi riječkoga okruga. Sve izneseno bilo je posebno ohrabrujuće jer su vidljivi pomaci u širenju Evanđelja na području Primorsko-goranske županije, posebno zahvaljujući djelovanju skupine u Buzetu u Istri. Rezultati daju nadu i oduševljenje za rad, tako da su planovi daljnjih aktivnosti u potpunosti ostvarivi, imajući u vidu i dodatnu snagu u Božjem vodstvu.

Nakladničku djelatnost predstavio je Mario Šijan, nakon čega je pastor Zlatko Musija prisutne ohrabrio duhovnom porukom koja je utemeljena na primjeru Abrahamovog doma, ukazujući kako naš (moj) dom može biti blagoslov i nama (meni) i drugima.

Popodnevnom radu sabora priključio se i predsjednik Jadranske unije konferencija Branko Bistrović. U bogoslužju koje su organizirali mladi iz našeg okruga, pastor Bistrović je u duhovnoj misli naglasio značaj braka, obitelji i obnove ljubavi prema Bogu, pojedincima i zajednici, završavajući misao pozivom da vratimo Božju prisutnost i svetost u naše domove te da donesemo odluku iz Jošua 24,15: “Ja i moj dom služit ćemo Jahvi.”

Pastor Bistrović je nakon poslijepodnevnog bogoslužja održao sastanak s prisutnim vođama i odbornicima mjesnih crkava. Saslušao je iznesene poteškoće koji se pojavljuju u pojedinim sredinama te ponudio pomoć u rješavanju problema i duhovnom ohrabrenju, koja je za neke osobe i sredine jako potrebna.

Poseban začin ove saborske subote bila je rukom pisana Biblija koja je te subote, na svom putovanju po crkvama Jadranske unije, boravila u riječkoj crkvi. Bibliju su rukom prepisivali mladi iz Albanije, Hrvatske i Slovenije, i ona putuje iz mjesta u mjesto kao svjedok Božje brige za čovjeka. Biblija je nastavila svoje putovanje i sljedeći tjedan je udomljena u crkvi Rijeka Centar uz posebno bogoslužje mladih.

Saborska subota je iza nas, a izvještaji i planovi nas ohrabruju i potiču na proslavljanje i vjernost Gospodinu te na rad za bližnje u nastupajućem razdoblju.

Zlatko Mavračić

Leave a Comment