Je li moguća promjena života?

Danasnji krscanin 18. 10. 2014.

Jeste li zadovoljni svojim životom? Osjećate li potrebu za nekom promjenom? Ako smo dovoljno iskreni, samokritični i ponizni, vjerojatno ćemo, odgovarajući na ova dva pitanja, priznati da nismo zadovoljni i da nam treba promjena.

Kad novinari u intervjuima upitaju osobe iz javnog života i razne celebrityje neka slična pitanja poput: “Jeste li zadovoljni samim sobom? Biste li nešto mijenjali u svom životu da možete? Kajete li se zbog nečeg?” i slično; većina njih odgovara kako su savršeno zadovoljni, kako ništa ne bi mijenjali niti se zbog ičega kaju — unatoč mnogim nemilim pojedinostima iz njihovih života koji su poznati javnosti. Iako se mnogi od njih predstavljaju vjernicima, kršćanima, ne znam koliko se njih ozbiljno susrelo s Kristom u svojem životu.

Ali prilično sam siguran da oni koji se susretnu s Kristom, osjete da nisu zadovoljni svojim životom i da im je potrebna promjena. Tada se obično nameće treće pitanje: Je li moguća promjena života? Razmislimo o tome kroz jedan biblijski događaj opisan u Evanđeljima.

Na putu za Jeruzalem i uoči svojeg mesijanskog ulaska u grad, Isus je prolazio kroz prekrasni drevni grad Jerihon, ukrašen palmama i vrtovima, smješten u blizini rijeke Jordan. U gradu je vladalo uzbuđenje, kao i uvijek kad su kroz njega prolazile hodočasničke karavane na putu za Jeruzalem. U Jerihonu su boravili rimski službenici, vojnici, trgovci i mnogi stranci, kao i carinici koji su tu obavljali svoju službu. Tako je ovdje živio i Židov Zakej, upravitelj carinika. Njegov posao i položaj učinili su ga omraženim među njegovim sunarodnjacima, jer je prikupljao carinu za rimskog namjesnika. Smatrali su ga nepravednikom, nepoštenim iznuđivačem i javnim grešnikom.

Ipak, ispod ohole vanjštine ovog bogatog carinskog službenika krilo se srce koje je svakim danom bilo sve spremnije za božanski utjecaj. Vjerojatno je već čuo o Isusu kao Onome koji se ljubazno odnosi prema prezrenima u društvu, kao i o čudima koja je činio za narod. U Zakeju se probudila čežnja za boljim životom, čežnja za promjenom. Odlučio je vidjeti tko je taj Isus! U Evanđelju po Luki čitamo: “Nastojao je da vidi tko je Isus. Ali nije mogao od mnoštva naroda jer je bio malog rasta. Zato potrča naprijed i uspe se na divlju smokvu da ga vidi, jer je tuda morao proći.” (Luka 19,3.4) Zakeja je mučilo pitanje: Je li promjena života moguća? Zato je nastojao da vidi i susretne Isusa.

Baš je to ono najvažnije i najbolje što možemo učiniti ako želimo promjenu u svojem životu! Potreban nam je susret, ozbiljan susret s Isusom.

Kakav je to susret? To je susret u kojem dolazimo k Isusu otvorena srca, spremni za božanski utjecaj; a ne samo po običaju, tradiciji ili svojom pameću, obrazovanjem, ugledom, mišljenjem, bogatstvom i zaslugama.

Zakej je iskreno želio promjenu, i zato se Isus uputio k njemu — prema drvetu na koje se, zamislite, popeo direktor carine kako bi vidio Isusa. Isus mu je progovorio: “Zakeju, siđi brzo, treba da se zadržim danas u tvojoj kući.” (Luka 19,5) Možda nekome ovaj prizor može izgledati smiješan, no bio je to jedan od najozbiljnijih susreta u Bibliji. Čitamo da je Zakej s veseljem sišao s drveta i ugostio Isusa u svojoj kući. Da je ovaj ozbiljan susret urodio plodom, svjedoči Zakejeva izjava koju je tada dao Isusu: “Evo, polovicu svog imanja, Gospodine, dat ću siromasima. I ako sam koga u čemu prevario, vratit ću četverostruko.” (Luka 19,8)

Dok su razgovarali o tome kako je teško bogatašu ući u Božje kraljevstvo, učenici su upitali Isusa: “Tko se onda može spasiti?” Isus je odgovorio: “Što je ljudima nemoguće, to je Bogu moguće.” (Luka 18,27) Isus želi danas doći u goste u vašu kuću. On može promijeniti i vaš život. Pitanje je samo: Želite li to i vi?

Darko Kovačević

Leave a Comment