Izbori i odluke

Danasnji krscanin 3. 01. 2015.

U doba raznih izbora kada nam politički vođe obećavaju boljitak i napredak u životu možda bi bilo dobro stati, posebno na početku godine, i razmisliti o našim osobnim izborima i odlukama koje donosimo svakoga dana u različitim prilikama jer oni puno izravnije utječu na naš život.

Jeste li odlučili donijeti neke dobre odluke za svoj život u novoj godini? Lijep je to običaj ali je opće poznato da novogodišnje odluke često traju samo nekoliko tjedana u siječnju. Što učiniti, kako trajno promijeniti i usmjeriti naše živote na prave vrijednosti i pravu sreću.

Svijet je pun ljudi krivih izbora i odluka. Za mnoge je novac važniji od ljubavi, posao, karijera ili nevjera od djece i obitelji, zarada od poštenja, a društveni položaj od kvalitete života. Mnogima su neka uživanja važnija od zdravlja, slava važnija od prijateljstava a ljepota tijela važnija od ljepote karaktera.

Nažalost, mnogima je tako i briga za ovaj život važnija od Boga i povjerenja u Njega. Sve se to odnosi i na ljude koji se nazivaju kršćanima. Uvijek je bilo nevjere ili briga i to zbog krivih izbora i odluka u životu. Zato je Isus Krist jednom prigodom izgovorio riječi:

“Pogledajte ptice nebeske! Niti siju, niti žanju, niti sabiru u žitnice, i vaš ih otac nebeski hrani. Zar vi niste mnogo vredniji od njih? Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan lakat? I za odijelo, što se tjeskobno brinete? Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Niti siju, niti žanju. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj nije zaodjenuo kao jedan od njih. Pa ako tako Bog odijeva poljsku travu koja danas jest, a već se sutra baca u peć, zar neće mnogo radije vas, malovjerni?! Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i Njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle, ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta muke njegove.“ (Matej 6,26-34)

Nije li ovo ohrabrujuće, mudro i obećavajuće? Poglavito ako vjerujemo da nam govori naš Stvoritelj i Spasitelj svijeta čije rođenje je svijet nedavno slavio.                 U ovome kratkom ulomku možemo zapaziti tri važne poruke:

  • Kao prvo, Isus tri puta kaže da se ne brinemo ali svaki puta ističe riječ tjeskobno. On ne želi reći da se ne treba brinuti, raditi i planirati u životu već da se ne trebamo brinuti tjeskobno, a to je velika i važna razlika.
  • Druga poruka koju zapažamo naglašava da smo vrijedni u Božjim očima, vredniji od biljnog i životinjskog svijeta za koje se brine Otac nebeski. Na taj način On ističe da nas voli, da Mu je stalo do nas i da nas neće napustiti.
  • Treća poruka je Isusov poziv da najprije tražimo kraljevstvo Božje i Njegovu pravednost, a ostalo što nam je potrebno će nam se nadodati!

Svojim izborom i odlukama utječemo na naš život. Apostol Pavao nas poziva da se maknemo od pojava koje vladaju u zemaljskim kraljevstvima. On kaže da su to djela tijela: bludnost, nečistoća, raspuštenost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomornost, srdžba, sebičnosti, razdori, strančarenja, zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i ovima slična. Oni koji tako čine neće baštiniti kraljevstva Božjega koje se zasniva na plodovima Duha Božjega a to su: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. (Galaćanima 5,19-22)

Isus nam je osigurao novu pravednost na križu, na kojem nas je oslobodio grijeha. On nam je obećao i svoju silu za ostvarenje pravih vrijednosti i prave sreće. Hoćemo li prihvatiti ovu ponudu? Ove odluke i izbore imamo svaki dan.

Darko Kovačević

Leave a Comment