Humanitarni koncert u Puli

Adventpress 12. 03. 2024.

Gospel ansambl Agape bio je odličan izbor za koncert koji se u subotu navečer, 2. ožujka 2024. godine, održao u Domu hrvatskih branitelja u Puli, u humanitarnoj akciji “Zajedno za Mihaela”. Gosti koncerta bili su glazbenici iz Pule Bruno Krajcar, mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli i Leonarda Budija. Bio je to predivan glazbeni događaj i završetak tromjesečne humanitarne akcije prikupljanja novčanih sredstava za liječenje 14-godišnjeg dječaka Mihaela iz Premanture kod Pule.

Mihael je rođen kao “palčić”, s dvadeset i tri tjedna. Kreće se u kolicima, ima usporen govorni razvoj i mnoge druge dijagnoze. To je dijete s posebnim potrebama, ali veliki borac širokog osmijeha. Nakon procjene liječnika u Zagrebu, roditelji Patricija i Ivan Guganović dobili su toliko željenu nadu da se na Mihaelovo stanje može pozitivno utjecati. Preporučena im je neurorehabilitacija te fizikalne i logopedske terapije u poliklinici u Zagrebu, koje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne pokriva. Takva tromjesečna terapija iznosi dvadeset tisuća eura, bez troškova smještaja roditelja u drugom gradu. Roditelje je taj golem  iznos zaprepastio i uplašio, ali su istodobno plakali od sreće zbog tračka nade koju su dobili. Nisu željeli ustuknuti zbog novca, te su u svojoj ljubavi i potrebi pokrenuli humanitarnu akciju.

Akcija je trajala sve do 29. veljače, s nekoliko projekata: Humanitarna utrka “Trčimo za Mihaela”, koju su pokrenuli pulski sportaši Marin Giljanović i Vedran Sunić; humanitarni stand-up program komičara Zorana Todorovića Todora; koncert Gospel ansambla Agape, i druge manje akcije. Zamisao o koncertu pokrenula je Tea Aysakova, Mihaelova susjeda iz Premanture, a dogovore je započeo Boris Golubić. Događaj se ostvario u organizaciji adventističke crkve u Puli i Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska, uz medijsku potporu lokalnih i nacionalnih radija u kojima je voditelj ansambla Agape Darko Kovačević najavljivao koncert i humanitarnu akciju. Članke o koncertu i prikupljanju novca za liječenje na portalima i društvenim mrežama objavljivala je Marija Stoković.

Dvosatni koncert pred brojnim slušateljima oduševljeno je najavila pastorica pulske adventističke crkve Dorothea Macedo Relić. Sastav je izveo neke od svojih najpoznatijih pjesama, slaveći Božju ljubav i dobrotu. Među slušateljima su bili i Mihaelovi roditelji. Posjetitelji koncerta su gromoglasnim pljeskom pozdravili izvedbe i četrdeset godina glazbenog djelovanja Gospel ansambla Agape. Veliko odobravanje nazočnih izazvala je pjesma “Primorska”, pokojnog pastora Fredija Milera iz Pule, koju su u tercetu izvela braća Kovačević, Andrija i Jakov s ocem Darkom, uz objašnjenje da su njih trojica trčala i humanitarnu utrku od deset kilometara.

Kao gost koncerta nastupio je pulski kantautor i vrsni glazbenik, glavni urednik Radija Pule Bruno Krajcar. Uz vlastitu pratnju na klaviru izveo je i svoju poznatu pjesmu “Sve će biti dobro”, izražavajući nadu da će za Mihaela sve završiti na najbolji mogući način. Nastupila je i mlada pulska pjevačica moćnoga glasa Leonarda Budija, koja je oduševila slušatelje. Kao gosti koncerta sudjelovali su pjevačice i pjevači pulskog mješovitog zbora Cantus PoPuli pod vodstvom sjajne dirigentice Tatjane Merkl. Predstavili su se u najboljem izdanju — s tri crnačke duhovne pjesme.

Tijekom koncerta se, nakon poziva na darivanje novčanih sredstava i prikazivanja videa o Mihaelu, prikupilo se više od četiri tisuće eura, o čemu je pred kraj koncerta izvijestila voditeljica Dorothea Macedo Relić. Tome će se pridodati iznosi prikupljeni na druge načine, čime će se zadovoljiti Mihaelove potrebe za liječenjem.

Slušatelji su s oduševljenjem i pljeskom ispratili sve sudionike te nadahnjujuće glazbene večeri, kao i objavu prikupljenog iznosa. Puljani su te večeri doista pokazali veliko srce, a glazbenici svoju izvrsnost. Agape je, kao i uvijek, uputio mnoge lijepe i snažne duhovne poruke.

Hvala Bogu i članovima Gospel ansambla Agape, kao i svim sudionicima i priređivačima toga humanitarnog koncerta. Svjesni da smo sve dobili od dobrog Boga, pa i sâm život, zdravlje i darove, nastavljamo podupirati Mihaelovu obitelj i moliti se za njega i njegove roditelje s kojima smo se trajno sprijateljili.

Miroslav Lorencin