Hollywoodska bitka za vaš um

Je li okultizam ušao u vaš dom? Na djelu su sile koje nastoje vas i vaše voljene upoznati s njim.
Kad sam se prije nekog vremena opustio na letu iz Chicaga u Los Angeles, u glavnoj kabini na filmskom se platnu pojavila zanimljiva reklama. U kuhinji za štednjakom stajala je privlačna plavuša. Na platnu su se pojavile riječi: “6 sati: priprema doručak za obitelj.” Nakon njih slijedile su riječi: “7.30 sati: šalje djecu u školu.”

Zatim su se pojavile riječi: “9.30 sati: posprema kuću.”

A na kraju se pojavio tekst: “11 sati: razgovara s umrlima.”

Reklama je gledatelje pozivala da gledaju popularnu televizijsku seriju “Medij, 21-22 sata na NBC-u”. Sve je izgledalo tako prihvatljivo i čisto.

CBS emitira drugu seriju pod nazivom Ghost Whisperer (Duh šaptač) o privlačnoj smeđokosoj ženi, Melindi Gordon, koja ima sposobnost “vidjeti umrle i razgovarati s njima”. Jedna od mojih rođakinja priznala mi je: “Volim gledati Ghost Whisperer. Glumica je tako zgodna.”

Slično bi se moglo reći i za najveću od svih fantastičnih priča o Harryju Potteru, posebno za holivudsku filmsku verziju. U svim filmovima o Harryju Potteru tinejdžeri koji glume Harryja i njegove prijatelje simpatična su djeca. Britanski glumac Daniel Radcliffe glumi mladog Harryja, Rupert Grint Harryjevog najboljeg prijatelja Rona, a Emma Watson duhovitu, zgodnu i ljupku Hermione. Svako od ove djece izgleda nevino i prijateljski. Problem je, gledano iz biblijske perspektive, što se sva ona bave čarobnjaštvom, bacaju čini i vrše okultnu magiju dok se nalaze u Hogwartovoj školi čarobnjaštva.

Hollywood i okultno
Jedna od najsnažnijih sila koja danas oblikuje um može se obuhvatiti jednom riječju: Hollywood. Uz kino, televizijski ekran se nalazi gotovo svuda – u domovima, trgovačkim centrima, aerodromima i uredima, čak i u mnogim automobilima. Računala često služe i kao televizori. Svi filmovi i televizijski programi utječu na misli onih koji ih gledaju.

Naravno, Bog može djelovati i preko televizije kao medija, ali to čini i đavao. Onima koji prosuđuju duhovno jasno je kao dan da naš stari neprijatelj često rabi holivudske emisije da zavede ljudske umove, kao što je prevario Evu u Edenu. To se posebno odnosi na programe koji obrađuju okultne teme.

A razgovor s mrtvima, čarobnjaštvo i bacanje čini popularne su holivudske teme. One zarađuju golem novac. Ove holivudske izmišljotine nastoje okultizam prikazati privlačnim, a Sotona djeluje preko njih da otupi ljudski um za prave stvari.

Bog svoj narod u Bibliji odlučno upozorava da izbjegava takve aktivnosti: “Kad uđeš u zemlju,” upozorio je Izraelce, “nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda.” Zapazimo: “Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini, gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj.” [1]

Hollywood nastoji mnoge od ovih pojava prikazati nevinima, ali Bog kaže da uopće nisu nevine, već “odvratne”. Gospodin to ne kaže zato što je staro čangrizalo, već zato što nas ljubi i dobro zna da Sotona i njegovi zli anđeli djeluju izravno preko njih u stvarnom svijetu da bi ušli u ljudsko srce i upropastili duše. Hollywood uspješno otupljuje ljudske umove za ove opasne pojave – a Lucifer upravo to želi.

Simpatični ljudi, loši postupci
Meni je postalo jasno načelo: ako prikažete simpatične osobe koje čine zlo pred gledateljima, umovi onih koji gledaju ove emisije ne samo što će postati neosjetljivi na njihova loša djela, nego će i sama djela postati popularna. Ako mislite da to nije istina, otvorite oči i osvrnite se oko sebe. Čarobnjaštvo, vračanje i spiritizam u naglom su porastu na sve strane.

Hollywood ne prodaje samo izmišljotine – daleko od toga. NBC-ov Medium temelji se na stvarnom životu medija Allison DuBois, čija popularna knjiga Don’t Kiss Them Good-Bye opisuje njezine susrete s umrlima. Koproducent CBS-ovogGhost Whisperera je James Van Praagh, jedan od najpoznatijih medija dvadeset prvog stoljeća. Prema tomu, sve ove holivudske emisije povezane su sa stvarnim okultizmom. Ne radi se o fantaziji, već o stvarnosti. Holivudski mediji mogu imati simpatičan, prijateljski
osmijeh, ali to nije bitno. Bog kaže da su odvratni.

A što reći za Harryja Pottera? Unatoč nekim pozitivnim elementima u ovoj bajci, obilje pravog okultizma na stranicama romana poručuje da je čarobnjaštvo zabavno. Astrologija, gatanje, gledanje u kristalnu kuglu, pripremanje napitaka i bacanje čini opisani su na šaljiv način koji izaziva smijeh kod djece. Isprobavaju li tinejdžeri ove postupke u praksi? Možete se kladiti da isprobavaju. U mnogim knjižarama knjige o Harryju Potteru stoje na policama odmah do pravih vračarskih knjiga.

Kći moje prijateljice radi u jednoj poznatoj knjižari. “Moja kći kaže da mnogi tinejdžeri stoje u redu pred blagajnom da kupe knjige o Harryju Potteru i knjige o pravom čarobnjaštvu”, rekla je. Jasno je da neće svako dijete koje čita Harryja Pottera odmah postati čarobnjak, ali ova zanimljiva priča o dječaku čarobnjaku snažno utječe na društvo. Mi se sve više približavamo okultnome. Ako sumnjate u ovaj trend, utipkajte u pretraživač svojeg računala ove pojmove. Začudit ćete se.

Gdje je sve počelo?
U Edenskom je vrtu zabranjeno stablo nazvano “stablo spoznaje dobra i zla”.[2] Ovo je ime vrlo značajno. Sotona često miješa zlo s dobrim. Ako uzmete nešto zla i pomiješate ga s nečim dobrim, ljudski um ne samo što postaje neosjetljiv na zlo, već ubrzo počinje zlo smatrati dobrom.

Pristup stablu spoznaje dobra i zla bio je zabranjen. Bog je rekao: “Sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan … zacijelo ćeš umrijeti!” [3] Lukava zmija je uzvratila: “Nećete umrijeti”, i uspjela začarati Evu da vidi “da je stablo dobro za jelo”, što zapravo nije bilo točno. Djelujući na osnovi iskrivljenog shvaćanja, Eva je posegnula za plodom, uzela ga i pojela. [4] Prvo je Sotona zamaglio Evin um za zlo, zatim je njezin um mislio da je zlo dobro, nakon čega je počinila grijeh i na kraju je đavao ušao u njezinu dušu. Neprijatelj nastoji ovladati našom dušom upravo na isti način u ove posljednje dane.

Pavao piše: “Ali se bojim da se – kao što zmija zavede Evu svojom lukavštinom – misli vaše ne pokvare i odmetnu od iskrenosti prema Kristu.” [5] Ovdje on opisuje bitku za um i uzima Evin pad kao opomenu. Zapazimo: zmija je utjecala na Evine misli prije nego što je ubrala zabranjeni plod. [6] Pavao se bojao da se ono što se dogodilo Evi može dogoditi i kršćanima. Zato moramo čuvati svoj um da se sotonskom lukavošću ne pokvari i ne udalji od Kristove čistoće.

Sotona poseže za vašim umom
Sotona nastoji izopačiti čovjekov um i Holywood vrlo često djeluje kao njegovo oruđe. –avao je stručnjak u utjecanju na um, u njegovom prilagođavanju i oblikovanju. Da bi se kršćani mogli oduprijeti njegovim lukavim napadima, Pavao ih poziva: “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu.” [7]Nama je potrebna sila, ljubav i istina Isusa Krista. Neka nam Gospodin pomogne da izbjegavamo privlačnost, zavodljivost i prijevarnost popularnih televizijskih emisija preko kojih djeluje Sotona.

Sotona se koristi svim mogućim sredstvima u borbi protiv Isusa Krista i Njegovih svetih. Njegov je primarni cilj naš um. Lucifer nije glup. On zna da onaj tko ima vlast nad umom ima vlast i nad postupcima. Premda to novinske agencije u svijetu ne vide, najveći životni sukobi ne odvijaju se na krvlju natopljenim bojištima ili pustinjskom pijesku, već u ljudskim srcima i glavama. Nemojmo to zaboraviti. Najveća bitka vodi se za naš um.

Pavlov savjet je vrlo aktualan: “Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! … I Bog mira bit će s vama!” [8]

Isus Krist je žrtvovao svoj život za nas. On nas želi zaštititi od mračnih sila. Pobijedimo uz Božju pomoć u bitci za naš um.

Steve Wohlberg

(Znaci vremena 3/2006, Zagreb)
________________________________

  • [1] Ponovljeni zakon 18,9-12.

  • [2] Postanak 2,9.

  • [3] Postanak 2,17.

  • [4] Postanak 3,4.6.

  • [5] 2. Korinćanima 11,3.

  • [6] Vidi Postanak 3,6.

  • [7] Filipljanima 2,5.

 • [8] Filipljanima 4,8.9.

Leave a Comment