Facebook nije za osnovnoškolce

Kultura i drustvo 28. 02. 2012.

Dvije petine korisnika interneta u dobi između šest i trinaest godina prijavljeno je na društvenoj mreži. Prema posljednjem istraživanju KIM-Studie des Medienpädagogischen Forschungsverbundes Südwest, svaki treći korisnik interneta u dobi od deset do jedanaest godina pripadnik je neke zajednice. Zabrinjava to što mnoge društvene mreže odobravaju pristup članovima od 13. godine, ističe predsjednik Nacionalnog instituta za komunikacije (LFK) Baden-Württemberg, Thomas Langheinrich. Iz toga razloga postoji potreba za dodatnim obrazovanjem roditelja u školama.

“Ako dijete poželi otvoriti vlastiti Facebook profil, trebalo bi to upitati roditelja. Facebook je servis za odrasle te kao ulazak u svijet društvenih mreža nije primjeren za djecu, jer ona nisu istinski svjesna posljedica njihove komunikacije putem mreže.” S aspekta sigurnosti mreže, postoji veliki izazov za oglašivače, roditelje i posebno za djecu i mladež.

“Internet kao medij nudi velike mogućnosti i treba biti svjestan rizika”, savjetuje voditeljica projekta Chats & Communities na jugendschutz.net, Katja Knierim. Priređivači Facebooka do sada nisu uložili nikakve napore kako bi se smanjilo izlaganje djece i mladeži neprikladnom sadržaju. “U konkurentskom natjecanju s Googleom +, Facebook stalno razvija nove mogućnosti,  poput kronike ili prepoznavanja lica, bez smanjenja potencijalnih rizika za djecu i mlade”, upozorila je Knierim.

Roditelji mogu na chatten-ohne.risiko.net, zajedničkom projektu LFK Baden-Württemberg i jugendschutz.net, saznati kako njihova djeca mogu sigurno surfati te kako svladati izazove mladih korisnika. Na web stranicama su predstavljeni rezultati petogodišnjeg istraživanja i ovdje se roditelji mogu informirati o opčinjenosti i rizicima on-line komunikacije te naći najvažnije sigurnosne savjete koje mogu prenijeti svojoj djeci. Chat-Atlas ocjenjuje sigurnost popularnih komunikacijskih usluga i pruža savjete o tome koje postavke koristiti kako bi se što bolje zaštitilo korisnika.

Stuttgart, 23. veljače 2012./APD

Leave a Comment