Evanđeoska predavanja u Buzetu

U Buzetu je od 14. do 26. studenog 2011. održan niz evanđeoskih predavanja “Bitka za um iz biblijske perspektive” pastora mr. sc. Ivana Đidare. Predavanja su se održavala u Gradskoj vijećnici Pučkog veleučilišta, a najavljena su u medijima Radio zona i Istarskom listu, kao i pozivnicama koje su se građanima uručivale osobno ili poštom.

Stari gradić Buzet u sjevernom dijelu Istre, nedaleko od slovenske granice, poznat je po tartufima, ali i po tome što se u njemu 1521. godine rodio Stjepan Konzul Istranin, hrvatski protestantski propovjednik, pisac i prevoditelj, prije 490 godina. On je prvi preveo Novi zavjet na hrvatski jezik 1562., Prvi dio Novoga zavjeta (Prvi del Novoga teštamenta) i 1563., Drugi dio Novoga zavjeta (Drugi del Novoga teštamenta). Kao svećenik rimokatoličke crkve i glagoljaš iz Starog Pazina gdje je službovao, pridružio se reformatorima Primožu Trubaru i Antonu Dalmatinu. (Više: hr.wikipedia.org)

U lijepom i mirnom istarskom gradiću Buzetu posjetitelji predavanja imali su prigodu slušati izlaganje biblijskih tema, postavljati pitanja, tragati za trajnim vrijednostima i jasnom perspektivom budućnosti. Slušatelje su zanimale teme koje pokreću na razmišljanje: Tko će vladati svijetom — Amerikanci, Rusi, Kinezi, Arapi…? Možemo li još uvijek vjerovati Bibliji ili Svetom pismu? Sudbina… Jesmo li ukleti? Što poslije 2012. — kraj ili…?, Harmagedon — što je to i kad će se zbiti? Što će biti s Jeruzalemom; što će učiniti Židovi? Novi svjetski poredak i terorizam… Crkva i država u braku? Hoće li kršćanstvo izumrijeti?

Radijska najava predavanja

Najavljujući evanđeoski program Bitka za um iz biblijske perspektive preko mjesnog radija, pastor Đidara je u posebnom intervjuu u trajanju od 45 minuta odgovarao na mnoga pitanja radijskog novinara. Pitanja su se odnosila na teme najavljene u pozivnici, ali i na aktualnosti s kojima se susrećemo. Novinara je posebno zanimalo kakav odgovor daje Biblija kad su u pitanju najave budućih događaja raznih samozvanih “proroka”. Intervju je vođen baš 11. 11. 2011. i pitanje se odnosilo na to je li moguć kraj svijeta na taj datum. Pastor Đidara je spomenuo datum 11. 11. 1111. — kako je tek moralo biti ljudima koji su živjeli u toj godini baš na taj datum?! Numerolozi se poigravaju brojevima i tumačenjima, ali Biblija daje jasan odgovor: Nitko ne zna dan ni čas kraja svijeta. Važnije je biti spreman za taj dan negoli znati datum. Sama spoznaja datuma ne bi nam puno pomogla.

 

Pitanja posjetitelja

Budući da su posjetitelji postavljali mnogo pitanja svake večeri, bilo je potrebno produžiti predavanja barem još dva tjedna da bi mogli dobiti odgovore na veći dio svojih pitanja. U nastavku su ponuđene teme: Zašto toliko kršćanskih crkava — a jedna Biblija? Postoji li život nakon života? Amerika i Europa u proročanstvima, Što o budućnosti otkriva Apokalipsa? Judaizam, kršćanstvo i islam, Odakle zlo? Krštenje iz biblijske perspektive, Tko je odgovoran: obitelj, Crkva, država ili ja?

Trećim, najnovijim nizom predavanja jednom tjedno, nastavio je pastor Miroslav Lorencin iz Rijeke, a teme su bile: Stvaranje ili evolucija? Svijet duhova, Istospolni brakovi i Biblija, Što kad nam savjest ne da spavati?

Degustacija zdrave hrane

Uz evanđeoski niz predavanja priređena je degustacija zdrave hrane na kojoj su svi nazočni mogli kušati vegetarijanske specijalitete. Pretežno su to bili najukusniji i najzdraviji namazi. Hranu su pripremile Elija Nežić, Romana Nežić, Dragica Miholić, Diana Majcan, Milkica Vale, Julijana Lorencin i Ljiljana Đidara, adventističke obitelji iz Buzeta, Roča, Pazina i Rijeke. U nastavku programa, a pri završetku niza predavanja, priređena je još jedna zakuska zdrave hrane za sve posjetitelje, ovaj put s domaćim kolačima i slanim jelima.

Predavanja u Rijeci

U dane kad nije imao predavanja u Buzetu, pastor Đidara je pozvan u Rijeku, gdje je u Gajevoj ulici propovijedao u subotu ujutro, i dva puta u Rijeku Centar, gdje je održao predavanja srijedom: Zašto toliko mnogo vjerskih zajednica — a jedna Biblija? i Amerika i Europa u proročanstvima Apokalipse.

Aktivna skupina vjernika

Skupina adventističkih vjernika iz Buzeta je odlučila poduzeti sve da se u njihovu gradu održi evangelizacija. Svi su se kao jedan založili i aktivirali da ovaj projekt uspije. Inž. agr. Zdravko Miholić je uspio iznajmiti krasnu dvoranu u gradu, priređene su pozivnice i plakati, organizirana je najava na radiju i u više navrata je objavljena obavijest o predavanjima u Istarskom listu. Na ta predavanja dolazili su mnogi ugledni građani i pritom se snabdjeli prigodnom literaturom koja je bila dostupna sve vrijeme. Uz to je pastor Đidara za svojega boravka u Buzetu sa suprugom Ljiljanom posjećivao vjernike i prijatelje.

Ovo je dokaz da vjerništvo i u manjim mjestima može organizirati evanđeoske programe. Uprava crkve uvijek podržava takve projekte i rado surađuje sa svima koji su oduševljeni za takvu vrstu rada. Svaki evanđeoski rad će biti nagrađen kad mu pristupimo s oduševljenjem i ustrajnošću. Naša braća i sestre iz Buzeta se predano mole i rade uvjerena u Božje blagoslove. Molimo se za nova mjesta koja trebaju Radosnu vijest i podržimo ih.

Mr. sc. Ivan Đidara

Leave a Comment