Izvor: https://static-ssl.businessinsider.com/image/555b7eb0eab8ea12168b456b-960-720/celebrities-and-models-attend-red-carpet-movie-premieres-where-hundreds-of-paparazzi-await-their-arrival.jpg
Izvor: https://static-ssl.businessinsider.com/image/555b7eb0eab8ea12168b456b-960-720/celebrities-and-models-attend-red-carpet-movie-premieres-where-hundreds-of-paparazzi-await-their-arrival.jpg

Božji celebrity

Danasnji krscanin 8. 09. 2015.

Svi smo danas zasuti vijestima o celebrityma (selebritijima, selebritiz) ili slavnim osobama koje mediji u stopu prate i izvještavaju o njihovim životima. Što se zapravo izvješćuje o njima? Što toliko privlači pozornost ljudi, posebice mladih?

Ako bolje razmotrimo takva izvješća, priloge i napise, vidjet ćemo da su to najčešće njihovi ljubavni odnosi, razvodi, novi brakovi ili veze, pa opet razvodi, njihovo bogatstvo, zarade, ljepota i uljepšavanje, golotinja, razuzdan život, trošenje golemih količina novca, prekomjerna uživanja, ili sukobi i svađe … te još mnogo toga što ide uz uspjeh i slavu većine slavnih osoba.

Navodeći ovaj anglizam, novonastali izraz “celebrity”, rječnici tumače kako on označava osobu čiji život izaziva pozornost javnosti i posebice masovnih medija. Isto tako ističu i pejorativno značenje tog izraza, prema kojem takve osobe tako veliko zanimanje javnosti nisu zaslužile nikakvom darovitošću niti posebnim dostignućima.

Unatoč ovom općepoznatom mišljenju, i unatoč tome što pripadamo kršćanskoj vjeri i kulturi, televizijske emisije, internetski portali i popularni časopisi žive i uspijevaju upravo od toga što nude takve slavne osobe.

Ali, privlači li to Božju pozornost? Kako On gleda na uspjehe celebritya? Je li to uzor i primjer za djecu i mlade?  Tko je u Božjim očima prava slavna osoba? Kakve osobe i koje vrijednosti privlače Božju pozornost?

U Bibliji imamo mnoge primjere u kojima je Bog javno pohvalio pojedince i pozvao ljude da im poklone pozornost. Poneki od njih čak nisu niti bili židovskog svjetonazora. Spomenimo samo neke!

1) Rimski stotnik kojemu je sluga bio nasmrt bolestan, a bio mu je drag, rekao je Isusu: “‘Nisam dostojan da uđeš pod moj krov … nego reci riječ i ozdravit će sluga moj!’ … Kad to ču Isus, zadivi mu se te se okrene mnoštvu koje ga je slijedilo, i reče im: ‘Kažem vam, tolike vjere ne nađoh ni u Izraelu!’” (Luka 7,6.7.9) Za Isusa je ovaj rimski stotnik bio celebrity; ali ne zato što je bio slavni ratnik, već zato što je imao pravu vjeru u Krista kao Mesiju.

2) Boraveći u sinagogi, Isus je gledao mnoge kako pred javnošću ubacuju novac u blagajnu. Ali za Njega celebrity nisu bili oni koji su svisoka davali velik novac. Primijetio je jednu skromnu udovicu koja je ubacila samo dvije lepte, gotovo zanemariv iznos, pa je okupljenima rekao: “Uistinu, ova je udovica ubacila više od sviju, jer su svi od svoga viška dali … a ona od svoje neimaštine.” (Luka 21,3,4) Za Isusa je i ova udovica bila celebrity; ne zbog iznosa kojeg je dala, već zbog darežljivog srca i ljubavi prema Bogu.

3) Tiho na rubu stola, bez očiju javnosti, žena imenom Marija razbila je alabasternu posudicu sa skupocjenim miomirisom kojim je oprala Isusove noge. Željela je izraziti svoju veliku ljubav i zahvalnost zbog oprosta koji je doživjela. Iako su je ljudi htjeli udaljiti osuđujući njezin rasipni čin, Isus je rekao: “Pustite je … ona je izvršila djelo ljubavi prema meni … ona je učinila što je mogla. … Zaista, kažem vam, gdje god se bude – na svem svijetu – propovijedala Radosna vijest, kazat će se, njoj na uspomenu, i ovo što ona učini.” (Marko 14,6-9) Isus je od Marije načinio celebrity osobu vjekovima unaprijed; ne zato što je bila grešnica, već zato što se iskreno pokajala i od srca izrazila svoju zahvalnost i ljubav svojem Spasitelju.

Postoje u Bibliji još mnoge osobe koje su doista bile Božji celebrity i isticale se po vjeri, darežljivosti, nesebičnosti, zahvalnosti, ljubavi, poniznosti, poštenju, čistoći…  Ne bismo li takve osobe i takve vrijednosti trebali i danas stavljati pred sebe i naše mlade. Tad bi nam život bio sretniji, a budućnost sigurnija i ljepša.

Darko Kovačević

Leave a Comment