Adventisti darovali svijetu doručak

Zdravlje 26. 07. 2011.

Sve se vjerske zajednice, skupine i crkve po nečemu prepoznaju. Obično ih pamtimo prema sadržajima njihova vjerovanja i oblicima religijskog života. Ono što netko vjeruje čini nam se zanimljivim ili nas ostavlja ravnodušnim. Ponekad se oduševimo njihovim načinom razmišljanja i života, a nerijetko odbacujemo i samu pomisao da bismo slijedili njihov primjer. Međutim, adventisti su darovali svijetu zdrav doručak i zdravstvenu reformu koja se bavi čovjekom kao cjelinom. Priča počinje ovako:
Nakon završenih studija 1875. mladi je doktor medicine John Harvey Kellogg (1852.-1943.) bio izabran za ravnatelja Adventističkog medicinskog sanatorija u Battle Creeku u državi Michigan u SADu. U skladu sa svojim kršćanskim adventističkim uvjerenjima, ubrzo je razvio svjetski poznatu hidroterapiju
kao način prirodnog liječenja raznih bolesti. Uz to je razvio i sustav zdrave prehrane zasnovan na voću, povrću i žitaricama. Isticao je važnost tjelovježbe na svježemu zraku kao i pozitivne životne stavove koji jačaju otpornost organizma na bolesti. U okviru tih nastojanja dr. John Harvey Kellogg je zajedno sa svojim bratom Willom Keithom Kelloggom izumio čuveni cornflakes ili kukuruzne pahuljice bez kojih svijet danas ne može zamisliti doručak. Standardni doručak od omleta sa slaninom zamijenila su braća Kellogg desecima proizvoda od žitarica. Kelloggova tvornica Sanitas počela je s punom proizvodnjom namirnica od cjelovitog pšeničnog brašna 1897., a danas sličnih tvornica ima na tisuće.

Činjenica da je neki adventist izumio nešto što prihvaća cijeli svijet ne bi bilo ništa posebno jer su svi izumitelji imali neko uvjerenje, o čemu se obično ne govori tako glasno. Međutim, adventistički pristup čovjeku kao cjelini, pri čemu se podjednaka pozornost poklanja čovjekovim fizičkim, duhovnim i duševnim potencijalima, nešto je posebno. U duhovnosti na adventistički način zdrava prehrana je značajan čimbenik koji pridonosi općem čovjekovom dobru, a cornflakes ili kukuruzne pahuljice samo su simpatični podsjetnik čime su adventisti “zadužili” cijeli svijet. Adventisti vjeruju da je cjeloviti pristup čovjeku bit kršćanskog i biblijskog nauka. Tako je Kelloggov izum utemeljen na Božjim idealima zdravlja, o čemu su pisali i drugi poznati adventisti, kao Ellen G. White. Dva njezina najpoznatija djela jesu: Služba ozdravljenja (The Ministry of Healing) i Savjeti o životu i prehrani (Counsels on Diet and Foods). Uostalom, prvome je čovjeku Bog ponudio vegetarijansku hranu: “Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam bude za hranu!” (Postanak 1,29)

U povijesti je dr. Kellogg poznat po hidroterapiji i vegetarijanstvu, pri čemu se najčešće spominje po cornflakesu. Između njegovih brojnih publikacija izdvajamo samo neke:

  • Plain Facts For Old And Young: Embracing The Natural History And Hygiene Of
  • Organic Life (1877.)
  • Rational Hydrotherapy (1903.)
  • Light Therapeutics (1910.)
  • Autointoxication or Intestinal Toxemia (1922.)
  • Tobaccoism or How Tobacco Kills (1923.)
  • New Dietetics: A Guide to Scientific Feeding in Health and Disease (1927.)

Dragutin Matak

(Znaci vremena 1/2006, Zagreb)

Leave a Comment